Kalervo Kummolan valinta MM-kotikisojen keulakuvaksi oli kyseenalainen poliittinen tempaus

Tampereen kaupunki on strategiassaan ilmoittanut olevansa tekemisen kaupunki, jossa kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa. Suomessa vastaavasti on vuosikymmenien ajan korostettu yhteistä ja avointa demokratiaa. Jääkiekon MM-kisojen markkinoinnin keulakuvaksi valitun ”rautakansleri” Kummolan johtamisotteet etenkin viime vuosikymmeninä sotivat kuitenkin kaikkea sitä vastaan, mitä Suomi ja Tampere haluavat olla.

Kummolan johdolla moni suomalaisen kiekkoilun moderni muutos on jäänyt tekemättä, sillä jos ”Kale” sanoi jotain, niin silloin muu väki vaikeni, vaikka enemmistön tahto olisi eronnut Kummolan tahdosta. Kummola käytti suomalaisessa jääkiekossa vuosia valtaansa yksipuolisesti, joka on valitettava osa mennyttä aikaa myös suomalaisessa demokratiassa. Hänen aikakaudellaan moni toisinajattelija hiljennettiin ja häntä vastaan käyminen tiesi sitä, että ura jääkiekon parissa oli paketissa. Kalervo Kummola oli myös se henkilö, joka yhdessä Hjallis Harkimon kanssa ajoi Jokerit väkisin KHL:ään.

Lue myös: Jääkiekon MM-kisat on ylihinnoiteltu tapahtuma

Kyseisessä projektissa astuttiin kaikkien muiden jääkiekkotoimijoiden yli ja aiheutettiin pitkä välirikko Jokerien ja Liigan välille. Päätös lähdöstä oli kaikkea muuta kuin demokraattinen, se oli autoritäärinen julistus ja keskisormen nosto suomalaiselle kiekkoväelle. Samalla Kummolan hyvä ystävä Harkimo tienasi hyvän summan kaupoilla. Julkisesti KHL-projektin osalta on ristiinnaulittu Jokerit myöhemmin ostanut Jari Kurri, mutta Kurri ei ollut se, joka vei Jokerit jo ihmisoikeuksia polkevaan Venäjään. Jokerien tarkoitus oli jo tuolloin kiillottaa Putinin julkisuuskuvaa ja suomalainen joukkue KHL:ssä oli osa Venäjän pehmeän vallan käyttöä. Kummola varmasti tiesi sen, mutta ei silti välittänyt, vaan Jokerit oli pakko saada Venäjälle vastaväitteistä huolimatta. Monessa muussa maassa, kuten Ruotsissa, oltiin viisaampia ja vältettiin joukkueiden siirto Venäjälle, koska Putinin tarkoitusperät olivat tiedossa.

Kalervo Kummolan valinta jääkiekon MM-kisojen keulakuvaksi tuntuu ennen kaikkea poliittiselta projektilta, joka ei ole edennyt kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Valinta ei tunnu oikealta, etenkään nyt, kun Venäjä on suljettu kaikesta urheilutoiminnasta ulos Ukrainan sodan takia. Toivottavasti vuoden 2023 kisojen keulakuvana on joku, joka edustaa suomalaisia arvoja ja demokratiaa sekä yhteistyön voimaa, eikä henkilö, joka on antanut kasvot autoritääriselle urheilujohtamiselle. Muutoin vuoden 2022 kisat ovat olleet kalliista lipunhinnoista huolimatta menestys kaupungille.

Bloggaaja on kirjoittanut kirjan jalkapallon ja politiikan välisestä historiasta. Lue lisää täältä: Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.