Kuka puolustaisi opiskelijoita eduskuntavaaleissa 2023?

You are currently viewing Kuka puolustaisi opiskelijoita eduskuntavaaleissa 2023?
Kuka puolustaisi opiskelijoita eduskuntavaaleissa 2023?

Eduskuntavaalit 2023 lähestyvät kovaa vauhtia ja opiskelijoiden asema puhututtaa. Osa puolueista on ehdottanut jopa lukukausimaksuja korkeakouluihin, mutta kuka puolustaisi opiskelijoita eduskuntavaaleissa 2023?

Opiskelijat on valtava ryhmä, jotka ovat huomattavan heikossa asemassa verrattuna moneen muuhun ihmisryhmään Suomessa. Korkeakouluopiskelijat ovat pakotettuja nostamaan opintolainaa rahoittaakseen elämisensä – ainoana ihmisryhmänä Suomessa. Lisäksi opintotukeen kuuluu opintoraha, joka on Kelan sivujen perusteella lapsettomalla opiskelijalla 268,23 e/kk ja alaikäisen lapsen huoltajalla 385,40 e/kk.

Opiskelijoilla ei lähtökohtaisesti ole oikeutta toimeentulotukeen ja nousseet korot ovat monelle valtava riski, sillä opintolainan takaisinmaksun summa voi kasvaa valtavasti tulevaisuudessa. Nykymaailmassa myöskään vakituinen työ ei ole samalla lailla itsestäänselvyys, kuin se oli menneillä sukupolvilla, joten lainan takaisinmaksu voi olla suurehko rasite. Lainaahan ei myöskään huomioida menona toimeentulotuessa ja pahimmillaan opintolaina voi aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän.

Mainos

Lue myös: Opiskelijaetuuksien korottaminen parantaisi opiskelijoiden mielenterveyttä

Opiskelijat hyvin eriarvoisessa asemassa

Opiskelijat eduskuntavaaleissa 2023. Opiskelijat lähtevät hyvin eriarvoisesta asemasta eduskuntavaaleihin 2023.
Photo by Buro Millennial on Pexels.com

Sanna Marinin hallituksen aikana opiskelijoiden tilannetta on parannettu osittain oikeansuuntaisesti. Koulutukseen on laitettu lisää rahaa, mikä näkyy parempana opetuksena. Samalla opintorahan määrä on noussut hallituskauden aikana, minkä lisäksi opiskelijoiden usein saama yleinen asumistuki on kasvanut matkan varrella.

Osaa opiskelijoita on auttanut myös opintutuen tulorajojen kasvatus, mikä on mahdollistanut suurempien summien tienaamisen opintojen ohella ja kesätöiden aikana. Toisaalta hallitus on unohtanut valitettavasti täysin ne opiskelijat, joilla ei ole voimaa tai jaksamista tehdä töitä opintojen ohella. Erittäin moni opiskelija kärsi etenkin korona-aikaan ja opintojen suorittaminen on monella viivästynyt. Mielenterveyskriisi on pamahtanut myös kansakunnan silmille (vaikka se onkin seurausta leikkauspolitiikasta, jota on aiemmin tuettu). Tähän ongelmaan ei ole hallitukselta tullut riittävää ratkaisua. Ja ratkaisuhan olisi yksinkertainen – opintotuen merkittävä korotus ja lainapainoitteisuuden vähentäminen.

Lue myös: Näin parantaisin opiskelijoiden tilannetta Tampereella

Opiskelijat eduskuntavaaleissa 2023

Kuka puolustaisi tosiaan opiskelijoita vuoden 2023 eduskuntavaaleissa? Opiskelijan kannalta on selvää, että paria puoluetta ei ainakaan kannata äänestää. Kokoomus olisi valmis lisäämään lainapainoitteisuutta sekä tuomaan jopa lukukausimaksut Suomeen. Kokoomuksen mukaan 2000 euron lukukausimaksu olisi kohtuullinen, mutta kuinka moni heikossa tilanteessa oleva opiskelija ajattelee samaa? Summa on kuitenkin yli 60 % vaikkapa syksyn opintolainasta, joka kuluu valtaosalla elämiseen, ei sijoittamiseen. Lukukausimaksujen käyttäminen aiheuttaisi valtavaa eriarvoisuutta ja johtaisi koulutuksen periytymiseen sukupolvelta toiselle, eli pienituloiset ja heikommin koulutetut eivät tulisi pääsemään yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.

Myös Perussuomalaiset kuuluu kastiin, joka ei varsinaisesti kannata koulutusta. Mitä tyhmempi ihminen, sitä varmemmin hän äänestää Perussuomalaisia, joten koulutusleikkaukset ja lukukausimaksut tuskin ovat poissa pöydältä. Myös Keskustaa voidaan osittain pitää uhkana koulutukselle ja opiskelijoille, mikäli eduskuntavaalien jälkeen puolue päättää lähteä hallitukseen Kokoomuksen kanssa. Kaikki varmasti muistavat vielä Sipilän hallituksen, joka leikkasi rankasti koulutuksesta ja opiskelijoiden toimeentulotuesta.

Jos halutaan etsiä puolueita, jotka puolustavat koulutusta, niin niitä löytyy sekä keskeltä että vasemmalta. Vihreät ovat kenties kaikkein koulutusmyönteisin puolue ja puolue on valmis lisäämään määrärahoja eri oppimisasteiden koulutukseen sekä parantamaan opiskelijoiden opintorahan määrää vähintään 100 eurolla. Lukukausimaksuja puolue vastustaa vankasti. Vihreiden muu eduskuntavaaliohjelma 2023 tukee myös ajatusta siitä, että opiskelijoiden tilannetta parannetaan, muun muassa terveydenhuollon ja mielenterveyspalveluiden osalta. Jos halutaan nimetä vielä vasemmalta puolue, niin Vasemmistoliitto on ehdottomasti koulutukseen panostava puolue, joka on vahvasti lukukausimaksuja vastaan.

Vuoden 2023 eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on unnuntaina 2.4.2023. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 22.–28.3.2023 ja ulkomailla 22.–25.3.2023. Vaalitulokset vahvistetaan 5.4.2023. Ennakkoäänestää voi missä tahansa äänestyspisteessä, varsinaisena vaalipäivänä äänestys suoritetaan asuinpaikan mukaisessa äänestyspisteessä.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.