Miksi eduskuntavaaleja kutsutaan nykyään myös pääministerivaaleiksi?

You are currently viewing Miksi eduskuntavaaleja kutsutaan nykyään myös pääministerivaaleiksi?
Eduskuntavaaleissa äänestetään puoluetta ja ehdokasta, mutta samalla myös pääministeriä.

Mediassa on ollut paljon puhetta eduskuntavaaleihin 2023 liittyen ja välillä niitä on kutsuttu myös pääministerivaaleiksi. Miksi eduskuntavaaleja kutsutaan nykyään myös pääministerivaaleiksi ja miksi on tärkeää, kuka Suomea johtaa?

Eduskuntavaalit 2023 ovat jo aivan oven takana ja mediassa keskustelu pääministeripuolueesta ja tulevasta pääministeristä on käynyt kuumana. Suomessa suhteellisen vaalitavan takia eniten ääniä kerännyt puolue saa puheenjohtajansa yleensä pääministeriksi ja tämän takia eduskuntavaaleja kutsutaan nykyään myös pääministerivaaleiksi.

Aina eniten ääniä saanut puolue ei kuitenkaan päädy pääministeripuolueeksi. Historiallisesti katsottuna siihen on kaksi syytä – joko puolueen edustajamäärä on vähäisempi, kuin eniten ääniä saaneella puolueella tai sitten puolueen ideologia on sellainen, että muut puolueet eivät siihen voi sitoutua. Suomessa jälkimmäinen on harvinaisempaa, mutta Perussuomalaisten nousun ja gallup-suosion takia on mahdollista, että tulevien vaalien jälkeen Perussuomalaiset ovat suurin puolue, mutta ei pääministeripuolue. Historiassa näin ei ole käynyt kovin usein, minkä takia eduskuntavaaleja kutsutaan myös pääministerivaaleiksi.

Mainos

Miksi eduskuntavaaleilla valitulla pääministerillä on merkitystä?

Miksi eduskuntavaaleja kutsutaan nykyään myös pääministerivaaleiksi? Kuvassa äänestyslipuke laitetaan vaaliuurnaan.
Photo by Element5 Digital on Pexels.com

Vaalien jälkeen aloitettavissa hallitusneuvotteluissa eniten ääniä saanut puolue ja sen puheenjohtaja aloittavat hallitusneuvottelut, jossa kartoitetaan muiden puolueiden halukkuutta hallitukseen ja toisaalta yritetään sovitella yhteen usean eri puolueen ideologioita, joissa voi olla suuriakin eroja. Eduskuntavaalit voittanut puolue voi yleensä tuoda neuvottelupöytään enemmän oman ideologian mukaisia asioita, mutta myös muilla puolueilla on vaikutusmahdollisuuksia. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos hallituksen koko ei ole tarpeeksi suuri ilman jonkun puolueen mukana oloa – vaa’ankieliasemassa oleva puolue voi tällöin saada hallitusohjelmaan asioita, joita se ei muuten kokonsa puolesta saisi ja vastaavasti pääministeripuolue joutuu antamaan myönnytyksiä oman puolueen ajamista asioista. Joka tapauksessa pääministeripuolue on merkittävässä roolissa tulevien vuosien sisä- ja ulkopolitiikassa. Ulkopolitiikkaa johtaa yhdessä tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto.

Pääministeri on luonnollisesti Suomen johtaja sisä- ja ulkopoliittisesti ja pääministeri osallistuu, osittain yhdessä presidentin kanssa, kaikista merkittävimpiin tapaamisiin.

Lue myös: Hallituksella on väliä – “vasemmistohallitus” on nostanut työllisyysluvut ennätyskorkealle

Näiden kahden asian pohjalta eduskuntavaaleja voidaan kutsua pääministerivaaleiksi – kansa antaa mandaatin jollekin etukäteen nimetylle henkilölle toimia koko valtion johtajana, vaikka vaaleissa äänestetäänkin ensisijaisesti puolueita ja toissijaisesti ehdokkaita. Siksi myös äänestettävillä puolueilla ja ehdokkailla on väliä. Jos Suomen talous halutaan pelastaa tai halutaan välttää räikeimmät leikkaukset ja ihmisoikeusloukkaukset, ei kenties ole järkevää antaa ääntään Perussuomalaisille tai Kokoomukselle, vaikka niiden riveissä olisi jotain tuttuja ihmisiä – tällöin ääni menee loppupeleissä Riikka Purralle tai Petteri Orpolle, joiden puolueensa kautta harjoittama politiikka sotii monesti tiedettä ja järkeä vastaan.

Mikäli kiinnostaa lukea näiden kahden puolueen mahdollisesti harjoittamasta politiikasta, kannattaa lukea, miksi leikkauspolitiikka on taloudelle tuhoisaa ja millä tavalla puolueet ovat valmiita polkemaan ihmisoikeuksia. Äänestämällä toista näistä puolueista on valmis antamaan mandaatin myös toiselle, sillä ne ovat valmiita tekemään yhdessä hallitustuhoja. Toisaalta jos kannattaa näitä puolueita, silloin ei kannata äänestää vaikkapa SDP:tä, sillä yhteistyö Kokoomuksen tai Perussuomalaisten kanssa ei ole todennäköistä.

Miksi eduskuntavaaleja kutsutaan nykyään myös pääministerivaaleiksi? Siinä oli kysymys, jonka esitin alussa. Vaaleissa valitaan edustajien lisäksi myös pääministeri ja sitä kautta Suomen suunta seuraavan neljän vuoden hallituskaudelle.

Tiesitkö sinä jo tämän ennestään, vai opitko tänään jotain uutta? Ja aiotko äänestää vaaleissa? Voit kommentoida alla olevaan kommenttikenttään!

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.