Ylen rahoitus tulee turvata jatkossakin

You are currently viewing Ylen rahoitus tulee turvata jatkossakin
Ylen rahoitus on turvattava, jotta kulttuuri ja uutiset ovat kaikkien saatavilla. Kuva: Santeri Kärki

Yle on tällä hetkellä kaikkien saatavissa ja saavutettavissa, kansalaisen tulotasosta riippumatta. Osa puolueista on lakkauttamassa Ylen toimintaa kokonaan ja osa on valmis viemään rahoituksen henkihieveriin. Ylen rahoitus tuleekin turvata myös jatkossa demokratian toimivuuden varmistamiseksi.

Näissä eduskuntavaaleissa äänestetään myös Ylen rahoituksesta, sillä valtaan valitut puolueet tekevät päätökset siitä, kuinka paljon ja miten Yleisradion toimintaa rahoitetaan. Osa puolueista, kuten Kokoomus ja Perussuomalaiset, ovat valmiita tekemään koviakin leikkauksia ja pienemmistä puolueista löytyy tahoja, jotka haluavat lakkauttaa Ylen kokonaan. Se on kuitenkin virhe, sillä Yle on merkittävä tekijä siinä, että demokratia toimii Suomessa optimaalisella tavalla.

Ylen rahoitus turvaa monikielisen ja -puolisen ohjelmatarjonnan

Ylen tärkeys demokratialle korostuu etenkin sen monipuolisessa palvelutarjonnassa, sillä Yle tarjoaa palveluita, joihin kaupallisella medialla ei ole intressejä. Ylen rahoitus mahdollistaa uutisia niin ruotsiksi kuin englanniksi, mutta myös esimerkiksi saameksi ja karjalan kielellä (toki liian vähän) sekä viittomakielellä.

Mainos

Ylen tarjoama monipuolinen ja yhteiskunnan kannalta tärkeä uutisointi loppuisi todennäköisesti kokonaan, mikäli Ylen rahoitusta leikattaisiin merkittävästi. Ja onhan se hyvä, että esimerkiksi lastenohjelmia on viittomakielellä ja ruotsiksi. On vaikea kuvitella, että jos Ylen rahoitus loppuu, tilalle astuisi yhtään kaupallisen median toimijaa, joka tuottaisi vähemmistökielillä sisältöä – ne eivät tuota rahaa ja kaupallisen median tehtävänä ei ole toimia pelkästään yhteiskunnan intressien mukaisesti.

Ylen rahoitus varmistaa yhteiskunnallisen tiedon saatavuuden kaikille tuloista riippumatta ja puolueettomasti

Ylen rahoitus takaa sen, että uutiset ja ohjelmatarjonta on saatavilla kaikille, tuloista riippumatta. Kuvituskuvassa kalliimpaa shampanjaa laseissa.
Ylen rahoitus varmistaa sen, että uutiset ovat saavutettavissa kaikille tuloista riippumatta. Kuvituskuva.

Lisäksi Yle tarjoaa laajasti tietoa, joka ei ole polarisoitunut rahoittajien intressien mukaan. Ylen kirjallinen tai videosisältö ei ole pelkästään vasemmiston nuijimista, mutta Yle ei myöskään ole mikään vasemmiston äänitorvi, vaikka etenkin Perussuomalaiset haluavat niin uskoa (lue aiheesta lisää täältä). Vastaavasti esimerkiksi IL ja IS toitottavat paljon uutisoinnissaan EK:n retoriikkaa, mikä on sinänsä ymmärrettävää, koska EK:n jäsenyritykset ovat omistavassa portaassa mukana. Tämä näkyy uutisoinnissa esimerkiksi siten, että lakkojen aikaan otsikot kirkuvat sitä, kuinka työntekijöiden lakon takia kansa kärsii tai silloin, kun Kokoomus ei ole oppositiossa. Tällöin opposition kritiikkiä ei julkaista samalla tavalla. Vaikka osa uutisoinnista on asiallista, oikeiston näkökulmat nousevat aina tietyissä teemoissa hallitsevina esiin.

Ylen rahoitus on tärkeää myös tiedon tasapuolisen tarjonnan takia. Ylellä on valtava yhteiskunnallinen merkitys tiedon saavutettavuudessa kaikille – moni suuri mediatalo on alkanut laittaa yhteiskunnallisesti merkittäviä uutisia maksumuurin taakse. Kuka kertoisi toimeentulotuella elävän ahdingosta tai selvittäisi työnantajien hämäriä touhuja, jos YLE ei näistä uutisia julkaisisi? Tai kuka tekisi MOT:n kaltaista tutkivaa journalismia siten, että se on kaikkien saatavilla ja paljastaa esimerkiksi suurten toimijoiden veronkiertoa? Mikäli Ylen rahoitus pienenee tai se lakkautetaan, vaarana on se, että jatkossa yhteiskunnallisesti merkittävä tieto on maksumuurin takana ja pienituloiset saavat lukea vain Temppari-tähtien touhuista. Kun kansa ei asioista tiedä, niin kansa äänestää ilman tietoa ja esimerkiksi eniten näkyvyyttä rahalla saavat määräävät jatkossa politiikan tahdin.

Lue myös: Vaalirahoitus vääristää vaalituloksia – vaalirahakatto mahdollistaisi tasapuolisemman edustajajakauman

Tämän takia on tärkeää turvata Ylen rahoitus. Ylen toiminta on äärimmäisen tärkeää demokratian toimivuuden kannalta – jokaisella on oltava oikeus tuloista riippumatta lukea yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista ja saada tietoa omalla äidinkielellään ja selkosuomeksi. Näitä palveluita kaupalliset toimijat eivät tule koskaan tarjoamaan.

Lue myös: Kaikkien aikojen vastenmielisimmät vaalit? Rasismista ja ihmisoikeuksien polkemisesta on tulossa “uusi normaali”

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.