Jokaiselle ihmiselle tulee taata asunto

Maanantaina 17.10.2022 vietetään asunnottomien yötä. Asunnottomuus on ollut laskusuunnassa viime vuosina, mutta etenkin nuorten kohdalla tilanne on luvalla sanoen heikko.

Vuonna 2021 yksineläviä asunnottomia oli Suomessa hieman alle 4000. Heistä kuitenkin lähes 20 % on nuoria alle 25-vuotiaita. Nuorten kohdalla tilanne on kuitenkin osittain harhaanjohtava, sillä kaikki nuoret eivät päädy tilastoihin, sillä esimerkiksi koti- tai postiosoite saattaa olla vanhemmilla, vaikka nuoret eivät siellä tosiasiallisesti asu. Nuorten tilannetta tulisikin kartoittaa laajemmin ja nuorille tulee turvata enemmän asuntoneuvontaa ja apua haastavissa elämäntilanteissa.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Mainos

Suomessa on nykyään käytössä “asunto ensin” -periaate. Kyseessä on siis asunnottomuustyön malli, jossa kansalaisille järjestetään ensin asunto ja sitten muu tukityö tulee perässä. Kaikki asunnottomat eivät tarvitse esimerkiksi päihdehuoltoa, mutta aikuissosiaalityön ja jopa tuetun asumisen tarve on suuri.

Valitettavasti joillain paikkakunnilla väheksytään asunnon tärkeyttä ja asuntotyö sekä sosiaalityö muutenkin on jatkuvien leikkausten kohteena. Itse etuuksien parissa työskentelevänä ja tarkastuslautakunnan jäsenenä tiedän, että asunnottomuuden kustannukset ovat valtavan suuret verrattuna siihen, että jokaiselle hankitaan asunto. Myös inhimillisesti ajatellen asunto on tärkeä, sillä etenkin talvella asunnottomuus on yhtä taistelua ja tuskaa.

Lue myös:Mielenterveyden laiminlyönti maksaa 11 miljardia vuodessa

Asuntotyössä on tärkeää pitää huoli myös siitä, että asumista tapahtuu kaupungeissa jokaisella alueella, eikä asunnottomia “slummiuteta” tietylle seudulle. Integraatio on paras tapa tehdä asuntopolitiikkaa ja sen avulla moni ulkopuolinenkin ymmärtää, että myös asunnottomat ovat IHMISIÄ, eivät jotain myyttisiä tilastokummajaisia, jotka nostavat vain tukia ja ovat taakka ihmiskunnalle.

Jokainen meistä ansaitsee asunnon ja sen eteen tulee tehdä töitä, että kaikille on tarjolla kohtuuhintainen asunto. Ei väliä, mistä olet kotoisin tai mitä olet tehnyt, jotta olet päätynyt asunnottomaksi. Asunto on ihmisoikeus ja toivotaan, että tulevaisuuden Suomessa ei ole asunnottomia.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.