Kannattaako Kokoomuksen kanssa tehdä hallitusyhteistyötä?

You are currently viewing Kannattaako Kokoomuksen kanssa tehdä hallitusyhteistyötä?
Kannattaako Kokoomuksen kanssa tehdä hallitusyhteistyötä? Tiede sanoo ei. Kuva: Pixabay on Pexels.com

Kokoomus kertoi Valtiovarainministeriön virkamiesten julkaiseman leikkauspaketin yhteydessä, ettei Kokoomus tee hallitusyhteistyötä puolueiden kanssa, jotka eivät sitoudu 6 miljardin leikkauksiin. Järkevä kysymys tässä kohtaa olisi kuitenkin: kannattaako Kokoomuksen kanssa tehdä hallitusyhteistyötä?

Valtiovarainministeriön leikkauslista sai valtavan tyrmäyksen lähes kaikilta muilta tahoilta ja toimijoilta paitsi Kokoomukselta, Perussuomalaisilta ja EK:lta. Valtiovarainministeriön leikkauslistassa muun muassa ehdotettiin opetuksen ja varhaiskasvatuksen leikkauksia, leikkauksia sosiaaliturvaan ja leikkauksia sote-palveluihin. Kokoomus päätti napata tämän leikkauslistan toteuttamisen kynnyskysymykselle hallitukseen pääsystä, mikäli puolue valitaan pääministeripuolueeksi.

Todellisuudessa kenenkään ei kannata lähteä hallitukseen toteuttamaan Kokoomuksen ajamaa leikkauslistaa, sillä sen jälki on tuhoisaa Suomen taloudelle ja sanoo lopullisesti hyvästit hyvinvointivaltiolle. Kokoomus on harjoittanut jo 30 vuoden ajan Suomessa leikkauspolitiikkaa ja jälki on ollut karmaisevaa. Velka on kasvanut, hyvinvointierot ovat kasvaneet valtavasti ja varallisuus on kasautunut parhaiten tienaavalle kymmenykselle. Kokoomuksen mukana tulee ajatus opiskelijoiden tilanteen heikentämisestä ja mahdollisista lukukausimaksuista (Kuka puolustaisi opiskelijoita eduskuntavaaleissa 2023?), mutta myös kasa sosiaaliturvan leikkauksia, jotka toteutuessaan syövät hyvin alkaneen talous- ja työllisyyskehityksen täysin. Samalla on riski sille, että valtion turvallisuus heikkenee, jos ihmisten viimesijainen toimeentulokin viedään pois.

Mainos

Kokoomuksen ajatusmallit ovat käsittämättömiä ja leikkaukset ovat aiheuttaneet kriisin monella sektorilla.

  • Koulutus: Pisa-tulokset ovat laskeneet valtavasti, sillä kouluissa ei ole tarpeeksi resursseja keskittyä ydinasiaan eli opetukseen ja kasvatukseen. Koulutyö on tulipalojen sammuttelua ja luokkakoot liian suuria.
  • Sote-kriisi on levinnyt täysin käsiin ja hoitoa on hankala saada. Seuraava askel onkin antaa palvelut ilmaiseksi terveysjäteille.
  • Mielenterveyskriisi on lähtenyt täysin käsistä ja peräti 1/4 kaikista sairauspoissaoloista johtuu jo mielenterveyden vaivoista. Vaikka tutkimukset sanovat, että yksi sijoitettu euro mielenterveyteen tuo viisi euroa takaisin, Kokoomus ei aio siihen panostaa, vaan päinvastoin leikkaa lisää perustuksista ja aiheuttaa mielenterveysongelmia niille, joilla on jo vaikeaa.

Lue myös: Mielenterveyden laiminlyönti maksaa 11 miljardia vuodessa

Kaiken hyvän lisäksi Kokoomuksen mukana tulee mahdollisesti myös Perussuomalaiset, joten sen lisäksi, että Kokoomus-vetoinen hallitus haistattaisi v*tut tieteelle ja tutkimukselle talouden osalta, sen se tekisi myös ilmastopolitiikan sekä turvallisuuspolitiikan saralla.

Aiheesta lisää:

Ilmastonmuutoksen torjunta tulisi lisätä perustuslakiin

3 syytä, miksi Perussuomalaiset ja Kokoomus haluavat samaan hallitukseen

Kokoomuksen leikkauslistat eivät ole ainoa vaihtoehto

Kokoomuksen leikkauslistat. Kuvituskuva niistä.
Kokoomuksen leikkauslistat eivät ole järkevin politiikan vaihtoehto. Kuva:Suzy Hazelwood on Pexels.com

Nykyinen hallitus on aloittanut järkevämmän politiikan tien, jossa investoimalla ihmisiin luodaan tulevaisuudessa kasvua. Hallituksen saavutuksiin kuuluu muun muassa etuuksien kasvatus merkittävästi (myös kuuluisan vappusatasen), koulutukseen ja tutkimukseen panostaminen, kikyn peruuttaminen sekä ennätyskorkea työllisyys. Lisäksi sote-ala on saanut paljon lisäpanostuksia (joista osa valitettavasti siirrettiin kuntien taseeseen Kokoomus-vetoisissa paikoissa). Kaikki nämä uudistukset auttavat sekä pienituloisia kansalaisia että keskituloisia duunareita, mutta pienituloisten ostovoiman säilyttäminen auttaa etenkin PK-yrittäjiä, joiden tulot ovat pitkälti riippuvaisia siitä, kuinka hyvin ostovoimaa ihmisillä on.

Valitettavasti Kokoomuksen leikkauspolitiikka on tapa tuhota ostovoima ja kerryttää varallisuutta pienen väen taskuun – triggle down -efektiähän ei ole uusimpien tutkimusten mukaan olemassa, joten leikkaukset syövät myös valtion taloutta ja lisäävät velkaantumisen tarvetta jatkossa.

Tulevaisuudessa on tärkeää, että jatketaan nykyisen hallituksen aloittamalla polulla. Ilmastotoimiin panostaminen on ehdottomasti yksi tärkeimpiä reittejä jatkossa, sillä maailma on menossa vihreään suuntaan ja esimerkiksi jopa EK varoitteli pakittamasta ilmastotoimien kanssa. Lisäksi panostamalla pienituloisiin pystytään jatkossa vähentämään esimerkiksi eri kuntoutusten aiheuttamia valtavia yhteiskunnallisia kustannuksia ja pitämään ihmiset paremmin työkykyisinä. Eikä nuo etuuksien leikkaukset loppupeleissä auta esimerkiksi sitä eläkeläistä, jonka eläke on pieni – hänen elämänsä olisi sen jälkeen vain kärsimystä.

Leikkauslistojen sijaan tulisi alkaa panostaa alkaneeseen kasvuun ja kansalaisten hyvinvointiin. Se on ainoa tie, jonka avulla velkaantuminen taittuu. Jos palataan Kokoomuksen leikkauspolitiikkaan, niin pian voidaan sanoa, että viimeinen sammuttaa valot.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.