Sote-palveluiden kriisi on seurausta pitkältä ajalta

Hoitoala on täysin kriisissä ja Hus esimerkiksi on päivystyksensä kanssa totaalisen tukossa. Henkilökuntaa ei ole monessa paikkaa tarpeeksi potilasvirtaan nähden. Kriisi ei ole kuitenkaan lyhyen ajan tulos.

Sote-palveluiden ongelmat ovat olleet jo pitkään tiedossa. ”Maailman paras” terveydenhuolto on edelleen hyvä kansainvälisesti, mutta taso on laskenut ja jonot kasvaneet.

Lue myös: Mielenterveyden laiminlyönti maksaa 11 miljardia vuodessa

Monet ajattelemattomat ovat menneet syyttelemään Marinin hallitusta ja sote-uudistusta kriisistä. Tosiasiassa kumpikaan näistä ei ole syyllisiä.

Suurin syy kriisin eskaloitumiseen on ehdottomasti Kokoomuksen harjoittama politiikka viimeiset lähes 30 vuotta. Sen politiikan seurauksena monen ihmisen mielenterveys on heikentynyt, yhä useampi on sairas ja samalla sote-palveluista on leikattu niin paljon, etteivät ne pysty kantamaan kaikkia potilaita.

Lue myös: Kokoomuksen ”sopeutukset” tarkoittavat leikkauksia pienituloisilta

Oikeiston tavoite on ollut pitkään yksityistää sote-palvelut, vaikka tutkimusten mukaan se ei ole yhtään parempi vaihtoehto kuin julkisen puolen toiminta. Yksityistämisen helpottamiseksi palveluista on leikattu ja samalla kansa on pistetty haukkumaan julkista puolta. Sen avulla Kokoomus on voinut leikata lisää ja tarjota tilalle yksityistä, joka tekisi asiat paremmin ja halvemmalla. Ei tee ja kalliiksikin se tulee. Suomessa on jo tästä muutama epäonnistunut näytös, maailmalla taas voidaan ottaa mallia vaikka Yhdysvalloista, missä hoito on kallista ja köyhä voi kuolla diabetekseen.

Nykyinen kriisi johtuu yksiselitteisesti pitkään jatkuneista leikkauksista. Normaalitilanteessa järjestelmä pyöri ihan ok, mutta koronan eskaloima mielenterveyskriisi ja koronan aiheuttamat vakavat oireet johtivat väkisin siihen, että kuormitus lisääntyi kestämättömäksi. Marinin hallitus on yrittänyt elvyttää sote-palveluita, mutta ei 30 vuoden tuhoja korjata hetkessä.

Samalla Kokoomus on tarjoamassa vaihtoehdoksi lisää leikkauksi. Harvinaisen typerää politiikkaa ”sivistyspuolueelta”, sillä leikkaukset aiheutti kriisin ja yksityistäminen taas tulisi valtiolle ja hyvinvointialueille kalliimmaksi, kuin oikeasti toimiva terveydenhuolto.

Ja ne hyvinvointialueet. Sote-uudistus ei ole vielä edes käynnissä, joten ruuhkat eivät siitä johdu. Uudistus voi jopa vähentää hallinnollisia kuluja ja yhtenäistää hoitoa, jolloin samoilla resursseilla pystytään tekemään enemmän ja paremmin. Resursseja lisäämällä taas pystytään puuttumaan ongelmiin ajoissa ja vähentämään kalliin erikoissairaanhoidon kuluja.

Tulevissa vaaleissa jokainen voi äänellään vaikuttaa. Äänen voi antaa Kokoomukselle ja hyvästellä edulliset palvelut. Tai sitten antaa äänen vähän enemmän vasemmalle. Puolueille, jotka ajattelevat ihmistä. Puolueille, jotka todistetusti tekevät jotain kansalaisten eteen.

Valintojen maailma.

Lue myös: Vappusatanen toteutui huomaamatta – Marinin hallitus parantanut selvästi pienituloisten tilannetta

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: