Arbetslöshetsförmåners nedskärningar 2024 i Finland är en grym läsning ur den arbetslöses perspektiv

Du visar för närvarande Arbetslöshetsförmåners nedskärningar 2024 i Finland är en grym läsning ur den arbetslöses perspektiv
Foto av Tim Gouw on Pexels.com

Orpos Regeringens hårda reformer av arbetslöshetsförmåner träder successivt i kraft från och med den 1 januari 2024. Som ett resultat av reformerna förlorar vissa människor upp till hundratals euro varje månad, och nivån på arbetslöshetsförmåner är inte tillräcklig för en människovärdig tillvaro, och år 2024 ännu mindre. Fattigdomen ökar avsevärt, och det blir inte längre lönsamt att arbeta deltid. Skärningarna i arbetslöshetsförmåner förbättrar inte statsbudgeten, utan tvärtom.

Från och med den 1 januari 2024 ökar karenstiden för arbetslöshetsförmåner, även de som betalas av Kela, från fem till sju dagar. Samtidigt schemaläggs semestralöner, vilket innebär att den utbetalda arbetslöshetsersättningen minskar och arbetslöshetsförmånen betalas ut betydligt senare. Dessa försämringar innebär för många att de kommer att behöva försörjningsstöd, och för vissa kommer försörjningsstödet att bli en permanent förmån.

Den gräns för inkomstskydd på 300 euro avskaffas från och med den 1 april 2024 för de utbetalningsperioder som påbörjas då. Det innebär att om inkomsterna är desamma som tidigare i deltidsarbete, kommer man att ha 150 euro mindre i handen per månad. För många innebär detta tillsammans med minskningen av bostadsstödet att man hamnar på försörjningsstöd, och inkomsterna kan sjunka med upp till 300 euro. De fattiga verkar mötas av en hårdare “beskattning”, medan de rika gynnas av skattesänkningar.

Mainos

Läs också: Föreslagna nedskärningar i försörjningsstöd görs igen utan kompetens(FI)

Den mest fattigdomsdrabbade reformen är avskaffandet av barnförhöjningarna från och med den 1 april 2024. Det påverkar särskilt föräldrar som har huvudansvaret och vars arbetslöshetsersättning kan sjunka med upp till ett par hundra euro per månad, även utan avskaffandet av inkomstskyddet. När detta läggs till ekvationen blir inkomstminskningen enorm. Överraskande nog ökar detta också behovet av försörjningsstöd och barnfamiljer hamnar i fattigdom. Samtidigt försvårar det möjligheterna för föräldrar utan vårdnad att träffa sina barn, vilket innebär att barnens rättigheter riskerar att kränkas avsevärt. Det verkar inte intressera regeringen det minsta.

Försvårande av erhållande av arbetslöshetsförmåner och otillräcklig nivå

Arbetslöshetsförmånesnedskärningarna 2024 slutar tyvärr inte här. Utöver att skyddsnivåer och andra viktiga faktorer som främjar sysselsättningen skärs ned, försvåras också erhållandet av arbetslöshetsförmåner och arbetslöshetsersättningen fryses.

Arbetstagarens arbetsvillkorsperiod förlängs från 6 månader till 12 månader, och arbetslöshetsersättningen euroanpassas. Många som arbetar med tillfälliga anställningar kommer därför inte nödvändigtvis att uppfylla dessa villkor under bedömningsperioden, och till exempel lärare anställda på timbasis får tillbringa sommaren med Kela’s “lyx” arbetslöshetsersättning, 640 euro/månad. Villkoret uppfylls om man tjänar 930 euro under en kalendermånad. Det betyder att en höginkomsttagare kan uppfylla kravet med betydligt färre arbetstimmar än en låginkomsttagare. Grymt och orättvist. Dessa ändringar träder i kraft den 2 september 2024.

Slutligen skärs indexhöjningarna i arbetslöshetsförmånerna fram till 2027, vilket innebär att förmånerna inte kommer att öka även om priserna stiger. Redan nu ligger förmånerna på ungefär samma nivå som på 1990-talet, trots regeringens höjningar under Marins ledning. Det är en brutal situation, särskilt med tanke på att de flesta människor är arbetslösa mot sin vilja. Nedskärningarna skadar arbetsförmågan och lämnar efter sig en dyster och kostsam röra. Vi är verkligen på väg mot den svenska vägen med dessa nedskärningar. Arbetslöshetsersättningen kommer alltså att vara 640 euro/månad under flera år i rad, samtidigt som tiotusentals, om inte hundratusentals människor hamnar på försörjningsstöd. Det är inte en hållbar politik. Denna politik bedrivs trots att Europarådet har gett Finland flera anmärkningar om den för låga nivån på socialförsäkringen.

Vi hoppas på en allmänstrejk. Det är det enda sättet att stoppa detta vansinniga agerande där experter inte hörs.

Läs också: Orpo-regeringens nedskärningar innebär slutet för välfärdsstaten(SV)

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.