Året 2023 var svårt sett ur finländsk demokratis och mänskliga rättigheters perspektiv.

Du visar för närvarande Året 2023 var svårt sett ur finländsk demokratis och mänskliga rättigheters perspektiv.
Vuosi 2023 oli synkkä suomalaisen demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta.

Året 2023 närmar sig sitt slut. Vid årets slut är det bra att reflektera över allt som har hänt under året. Tyvärr var den senare delen av 2023 hård för den finländska demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Långt borta är de tider då vi kunde fira uppfyllandet av Valborgslöftet i slutet av 2022. Det var ett löfte från den center-vänster-regeringen, och märkvärdigt nog höll de det. Sanna Marins regeringsprestationer var synnerligen anmärkningsvärda i Finlands nyliga politiska historia, och utan överdrift kan man säga att det var den bästa regeringen sedan tiden då välfärdsstaten byggdes. Det var inte en perfekt regering, men med den nuvarande fördelningen av röster kan man inte hoppas på mycket bättre.

Parlamentsvalet på våren var en förspel och en signal om något värre. Rasism och kränkning av mänskliga rättigheter blev framträdande, särskilt i sociala medier, redan före valet. Även om rasism inte är patriotiskt, deltog tillräckligt många i denna obehagliga aktivitet. Samtidigt dehumaniserade Riikka Purra invandrare och lade grunden för framtida sociala trygghetsnedskärningar som påverkar både invandrare och finländare.

Mainos

Sannfinländarna är inte ett parti för arbetarklassen, och detta visades särskilt efter valet. De utgör också ett verkligt hot mot demokratin. Det andra huvudpartiet i den högerinriktade regeringen, Samlingspartiet (Kokoomus), visade överraskande att demokrati inte intresserar dem heller, och de ville ta kontroll över den konstitutionella kommittén. På hösten avslöjades det bland annat angående nedskärningar av arbetslöshetsförmåner, allmänna bostadsbidrag och föreslagna ändringar i lagstiftningen om uppehälle, att oron över politiseringen av Förvaltningsdomstolen inte var obefogad. Orpos regeringsnedskärningar innebär slutet för välfärdsstaten och samtidigt slutet för demokratin. Regeringens åtgärder accelererar också vår väg mot den svenska modellen – inte på grund av att invandringen är ett problem, utan för att människor drivs in i brist och desperata handlingar.

Mänskliga rättigheter tillhör inte längre alla i Finland

I utvecklingen av mänskliga rättigheter är Finland inte längre på väg mot Ungern, Finland är Ungern. Kontinuerlig trakassering av rättsväsendet, trakassering av journalister och tystande av forskare är inte demokratiskt. Tyvärr bryr sig vanten vid namn Orpo inte om detta, så länge han får privatisera allt till sina vänner. Pengar kommer från en magisk vägg, det vill säga från skattebetalarnas fickor.

För arbetslösa har det varit tufft, och Sannfinländarna, det absolut inte-arbetarklasspartiet, har kallat arbetslösa parasiter i riksdagen. Samtidigt publicerar eftermiddagstidningarna massor av artiklar om lata arbetslösa, även om dessa artiklar inte håller vid närmare granskning. Du kan läsa analyser här, här och här. De massiva nedskärningarna av arbetslöshetsförmåner motiveras med löjliga skäl, och de som lider är människor som inte ens är arbetslösa frivilligt. Samtidigt som man skär ner på förmåner som är nödvändiga för att leva, ökar regeringen rikedomsskillnaderna genom att ge mer pengar till de allra rikaste.

Samtidigt ackumuleras betydande skulder i statens ekonomi. Människor kategoriseras som högre och lägre klasser, och allas mänsklighet skyddas inte. Halla-Aho och Sannfinländarna försöker samtidigt tysta kritiken genom att orättfärdigt stämma människor inför rätta. Slöseri med skattebetalarnas pengar och liknande beteende som man kanske förväntar sig från Ryssland eller Ungern. Yttrandefriheten tillhör bara Sannfinländarna; de som har olika åsikter placeras i koncentrationsläger precis som i kommunismen överlag.

Den blåsvarta regeringen har väckt vilande människor och gjort 2023 till en vändpunkt

Om det finns något gott att finna från detta år är det att allt fler människor har börjat intressera sig för politik på grund av den rasistiska blåsvarta regeringen. På det sättet var 2023 avgörande när många från den tysta majoriteten blev aktiva.

Många människor, som inte tidigare har följt politiken eller varit aktiva i den, har engagerat sig i olika partiers verksamhet eller blivit aktiva på sociala medier. Olika grupper har bildats för att motsätta sig regeringens nedskärningar, och olika memekonton försöker belysa problem genom humor. Många tror fortfarande att fascism och nedskärningar inte är rätt. Eftersom regeringen inte lyssnar på experter är det viktigt att den lyssnar på folket. Det gör den inte, men folket kan inte vara tysta, annars hamnar vi på Rysslands väg.

Att motsätta sig den blåsvarta regeringens åtgärder är fortsatt extremt viktigt. Jag vill personligen tacka alla för det positiva gensvaret, de sakliga diskussionerna och den positiva atmosfären som har kvarstått under året. Jag har också utvecklats själv och tackar särskilt Makuupaikka 2023-demonstrationen för att jag fick vara experttalare, där jag talade om behovet att inte skära ned på låginkomsttagares förmåner.

Låt oss hoppas på ett bättre år 2024 och hoppas på en ny, human och kompetent regering!

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.