Jussi Halla-Aho och Sannfinländarna attacker mot YLE och demokrati

Du visar för närvarande Jussi Halla-Aho och Sannfinländarna attacker mot YLE och demokrati
Sannfinlandärnä och Jussi Halla-Aho spelar med Ryssland mot Finlandärna.

Jussi Halla-Ahos attacker mot YLE är en beklaglig fortsättning på attacker från Sannfinländarna mot Finlands demokrati. Sannfinländarna står mycket i linje med Ungern och Ryssland i sina uttalanden och de frågor de driver, liknande den tid innan demokratin underminerades.

Jussi Halla-Aho och Sannfinländarna försöker sänka YLE och skära ner dess finansiering eftersom den är “alltför vänstergrön”. I verkligheten utgör YLE ett hot mot Sannfinländarna eftersom pålitliga nyheter och forskningsdata är populisternas värsta fiende. Ju mer information människor har, desto sämre lyckas populisterna. Det finns en tydlig anledning till varför forskning är “vänsterlutande” – vänsterpolitiken tar bättre hänsyn till forskad information i sina program, medan högerkanten drar med kraften av ideologi. Ett exempel på detta är regeringens genomförda nedskärningspolitik, som inte är ekonomiskt förnuftig eller motiverad på någon nivå. Regeringen lyssnar inte heller på experterna när det gäller nedskärningarna i grundförsörjningsstödet.

Regeringens åtgärder är mycket tvivelaktiga med tanke på demokratin. Som alltid i historien möjliggör en moderat högerextremisternas uppgång. Hoppet är att driva på en vågad, folkförstörande men för sig själva gynnsam politik med stöd av den yttersta högern. Vanligtvis leder detta till att extremhögern oavsiktligt tar makten.

Mainos

Läs också: Finland är inte på väg mot Ungern – Finland är Ungern

Halla-Ahos och Sannfinländarnas angrepp mot YLE är en fortsättning på demokratiaversion

Inledningsvis har Sannis och Halla-Aho attackerat enskilda journalister, men även vetenskap, forskning och olika myndigheter har fått sitt. Senast har Halla-Aho försökt tysta oliktänkande genom att stämma människor till domstol för att de kallade en person som driver fascistisk politik för fascist.

Att tysta Yle är återigen en sorglig handling, som också är alltför bekant från Ungern och Ryssland. I Sannfinländarnas utopi har medierna utnyttjats för att förkunna en sanning, även om den sanningen vanligtvis är vilseledande och bygger på desinformation och propaganda. Verklig kommunism, skulle Sannfinländarna säga, om de inte själva var inblandade i det.

Utvecklingen i Finland är i vilket fall mycket oroande. Redan nu har medierna gett vika för den yttersta högern – regeringens bedrifter och den oroande utvecklingen vågar man inte tala om i många medier och sommarens rasismdebatt har lyckligtvis glömts bort. Ministrarna talar fortfarande om befolkningsutbytesteorier ocharbetslösa stämplas som parasiter och förmånstagare. Jämlikhet och säkerhet är långt ifrån retoriken.

I Yle har oroliga forskare intervjuats och kolumnister har vågat avslöja Sannfinländarnas struntprat, vilket är sällsynt i mediavärlden för närvarande. Till exempel har Iltasanomat och Iltalehti helt glömt att ifrågasätta regeringens politik och högerpolitiska redaktioner fungerar ibland helt som Ekonomiska samarbetscentralens informationsbyrå. Snart är det säkert också dags för Sannfinländarna. YLE har inte gått med på det, och det passar inte Sannfinländarna som främjar kommunism. Mångstämmig rapportering fungerar inte enligt deras mening eftersom den inte är enligt deras sanning.

Med ovanstående som grund är det viktigt att försvara YLE och säkra tillgången till gratis, opartisk och oberoende information.

Den yttersta högern får inte tillåtas ta över medierna. Annars kommer vi snart att befinna oss i en situation där vi också måste förstärka balkonger i Finland.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.