6 inhimillistä keinoa – Näin sosiaaliturvan uudistukset tehdään oikeudenmukaisesti

You are currently viewing 6 inhimillistä keinoa – Näin sosiaaliturvan uudistukset tehdään oikeudenmukaisesti
Sosiaaliturvan uudistukset voidaan tehdä oikeudenmukaisesti ja leikkaamatta köyhiltä.

Sosiaaliturvan uudistukset ovat puhuttaneet paljon, kun tuleva sysimusta hallitus on Petteri Orpon ja Kokoomuksen johdolla ajamassa rajuja leikkauksia etuuksiin. Sosiaaliturvan uudistukset voidaan tehdä myös oikeudenmukaisesti ja oikeudenmukaiset sosiaaliturvan uudistukset ovatkin parempi tapa parantaa hyvinvointia ja työllisyyttä, kuin leikkaukset köyhiltä.

Suomen sosiaaliturva kaipaa uudistusta. Uusi sysimusta hallitus on esittänyt lähinnä leikkauksia etuuksiin, mikä ei valitettavasti toimi. Leikkaukset loivat 30 vuodessa valtavia sosiaalisia ongelmia sekä massiivisen valtionvelan. Samaa mokaa ei saisi toistaa.

Mitä sitten kannattaa tehdä sosiaaliturvalle? Uudistuksia kaivataan ja ultimaattinen tavoite tulisi olla kaikkiin elämäntilanteisiin sopiva perustulo. Ennen sitäkin voidaan tehdä paljon ja tässä on omat 6 ideaa, joilla ihmisten elämänlaatu helpottuu huomattavasti!

Mainos

6 tapaa toteuttaa sosiaaliturvan uudistukset oikeudenmukaisesti

 • Nostetaan Kelan maksamien etuuksien tasoa. Työttömät eivät ole huvikseen työttöminä, vaan rakenteet pitävät monet syrjässä työelämästä. Sairaat taas eivät töitä tee, mutta ilman rahaa eivät myöskään parannu. Porkkana motivoi paremmin kuin keppi, tuensaamisen syystä riippumatta. Vai oletko sitä mieltä, että 640 euron työttömyysetuus oikeasti motivoi lojumaan sohvalla? Jos et itse sillä summalla lojuisi kotona, tuskin kovin moni muukaan. Taustalla on oltava siis rakenteet, jotka estävät kaikkia työllistymästä.
  Lue myös: Kokoomus aikoo leikata työttömiltä – mutta onko siinä järkeä?
 • Poistetaan lapsilisän huomioiminen Kelan perustoimeentulotuesta. Lapsiperheköyhyys on vakava ongelma yhteiskunnalle ja vaikuttaa lapsiin jopa aikuisina. YK myös ilmoitti, että Suomen ei tulisi leikata lapsilta. Nyt on aika pysäyttää ylisukupolvinen köyhyys ja auttaa heikoimmassa asemassa olevia.
  Lue myös: Sosiaaliturvan leikkaukset vaarantavat lapsien oikeudet
 • Toimeentulotukeen maksusitoumukset puhelimeen/kannettavaan tietokoneeseen: tällä hetkellä ilman näitä ei pärjää yhteiskunnassa ja menot tulisi kattaa perusosalla. Kela voisi myöntää toimeentulotuesta tukea näihin esim. viiden vuoden välein, kuten passeihin.
 • Arvioidun ansiotulon vähennys: kun Kela arvioi seuraavalle kuulle ansiotuloa toimeentulotuessa, tulisi arviotulosta tehdä 300 euron vähennys. Jos tulo on max. 150 e enemmän, yli menevää osuutta ei huomioitaisi seuraavassa kuussa. Tämä auttaa ottamaan työvuoroja, vähentää stressiä ja ehkäisee “rahattomia” kuukausia. Tällä hetkellä jos tulot vaihtelevat, monelle saatetaan arvioida “yläkanttiin” tulevan kuun tulot ja kun tuloja ei tulekaan, niin silloin ihminen ei voi maksaa vuokraa tai elämistä ja pahimmillaan rahaa ei ole töissäkäyntiinkään. Tämä passivoiva ominaisuus tulee poistaa kokonaan.
 • Nostetaan pysyvästi työttömyysetuuksien suojarajaa: koronan aikaan kokeiltiin 500 euron suojarajaa työttömyysetuuteen. Se mahdollistaa joustavamman osa-aikatyön tekemisen ja parantaa ihmisten elintasoa ja hyvinvointia. Samalla esimerkiksi tarve toimeentulotuelle vähenee myös perheissä merkittävästi, mikä laskee etuusmenoja kokonaisuutena!
 • Yrittämisen esteet pois ja yrittäjille mahdollisuus nostaa työttömyysetuuksia. Moni freelancer, kevytyrittäjä tms. tekee töitä satunnaisesti ja tuloja on tai ei. Nykyään heidät tulkitaan melkein aina yrittäjiksi ja joskus pöytä on leivätön. Soviteltu työttömyysetuus 500 euron suojarajalla tulisi koskea myös näitä ihmisiä. Se mahdollistaisi yhä useammalle tulojen saamisen yrittäjänä ja toisi siten valtiolle verotuloja.
  Aiheesta lisää:
  https://www.instagram.com/p/CrFpYkNN4y4/

Jo näillä ideoilla saataisiin sosiaaliturvaetuuksiin kaivattua joustoa ja kannustinloukkuja pois. Muitakin keinoja olisi, mutta näillä saataisiin yhä useampi pois etuuksilta ja vähennettyä sairausajan etuuksien maksuja. Sosiaaliturvan uudistukset voidaan tehdä oikeudenmukaisesti ja taloutta ajatellen järkevästi – onko Kokoomus valmis tähän?

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.