Tiestitkö? Meillä ei ole varaa sosiaaliturvan leikkauksiin

You are currently viewing Tiestitkö? Meillä ei ole varaa sosiaaliturvan leikkauksiin
Meillä ei ole enää varaa leikata köyhimmiltä, koska se lisää merkittävästi valtion velkaantumista.

Moni pienituloinen on joutunut kärsimään viimeisen neljän vuoden aikana, kun erilaiset kriisit ovat koetelleet suomalaisia ja eurooppalaisia. Marinin johtaman hallituksen ansiosta pienituloisia tuettiin ennätyspaljon ja työllisyys saatiin ennätyslukemiin. Monen elämään tuli uutta toivoa, sillä joku välitti oikeasti pienituloisista. Toivon ylläpitämisen takia meillä ei ole varaa sosiaaliturvan leikkauksiin.

Lue myös: Tässä ovat Sanna Marinin hallituksen saavutukset – näin Vihreät vaikutti

Valitettavasti vaalituloksen kautta sosiaaliturvan leikkaukset ovat tulossa. Nyt tilanne on kääntymässä rajusti pahempaan suuntaan Marinin hallitukseen nähden nimenomaan pienituloisten, kuten työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden sekä matalapalkka-aloilla työskentelevien kohdalla, kun Orpon hallitus on esittänyt valtavia leikkauksia kaikkiin etuuksiin.

Mainos

Euroopan neuvosto on toistuvasti huomauttanut Suomea liian matalasta sosiaaliturvasta ja sosiaalisten oikeuksien komitea totesi helmikuussa sosiaaliturvaetuuksien olevan edelleen liian matalalla tasolla. Samaan aikaan sekä Kokoomus että Perussuomalaiset esittävät valtavia leikkauksia sosiaaliturvaan ja leikkaukset voivat syödä jopa 20 % heikossa asemassa olevien tuloista. Ehdotukset ovat käsittämättömiä, etenkin, kun inflaatio syö edelleen ostovoimaa ja moni joutuu nykytilanteessakin turvautumaan leipäjonoihin, kun eläke tai opintotuki ei riitä. 

Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että jo nykytilanne on monelle haastava ja passivoi helposti ihmistä. Jatkuva selviytyminen ja taistelu päivästä toiseen vie energiaa ja työkykyä. Raha ei tuo onnellisuutta, mutta auttaa selviytymään ja tuo hyvinvointia, niin yksilön kuin valtion tasolla.

Tutkimusten mukaan syrjäytyminen maksaa jopa enemmän yhteiskunnalle, kuin mitä etuudet vievät budjetista. Leikkaukset lisännevät myös mielenterveyden kustannuksia, jotka maksavat jo nyt noin 11 miljardia euroa vuodessa Suomelle. Mitä enemmän leikataan, sitä enemmän syntyy köyhyyttä ja sitä enemmän kasvaa riski syrjäytymiselle. Lyhytnäköinen leikkauspolitiikka tekee siis lyhyesti sanottuna sen, että tulevaisuudessa valtion tulot laskevat ja menot kasvavat, mikä johtaa oikeistohallitusten mielestä jälleen leikkaustarpeeseen. Kierre on valmis.

Onkin aiheellista kysyä, onko meillä varaa loukata pienituloisten ihmisoikeuksia ja ajaa moni ihminen syrjäytetyksi aikana, jolloin ihmiset ovat akuutissa tukien ja avun tarpeessa.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.