Sähkötuen omavastuurajaa tulee laskea

Hallitus on päätynyt tukemaan suomalaisia energiakriisissä sähkötuen ja sähkövähennyksen avulla. Sähkötuki on kuitenkin tietyllä tavalla ongelmallinen, sillä se ei juurikaan auta pienituloista kerrostaloasujaa.

Sähkövähennys on verottajan vaihtoehto sähkölaskuja helpottamaan, eli sähkö on vähennyskelpoista ja käytännössä laskee veroprosenttia. Siitä ei ole apua akuutisti sähköongelmiin ja moni kääntänee katseen sähkötukeen, jonka saamiseksi tulee toki ensin selvittää mahdollisuus sähkövähennykseen.

Kelan sivuilla julkaistun esimerkin perusteella sähkölaskun tulee olla kuukauden jaksolla yli 400 euroa, jotta sähkötukea voi saada. Esimerkiksi 450 euron laskusta hyvitys on 30 euroa. Itselle maksettavaa jää siis 420 euroa.

Sähkötuki auttaa varmasti monia omakotitaloasujia. Se ei kuitenkaan auta niitä pienituloisia, joilla on kerrostaloasunnon sähköt ja jotka eivät aivan saa toimeentulotukea. Monen käyttövarat laskujen jälkeen voivatkin jäädä noin 600 euroon, mikä ylittää hieman yksin asuvan perusosan toimeentulotuessa. Ja moni voi myös tippua toimeentulotuelle. Tuensaanti voi kuitenkin olla hankalaa, jos on ansiotuloja, sillä arvioitua tuloa ei tarkisteta kesken kuukauden.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Mikäli sähkötuen kanssa jatketaan, ehdottaisin itse, että omavastuun rajaa lasketaan 100-200 euroon. Vastaavasti hyvitys voisi sen jälkeen olla 50 snt/laskutettu euro, eli 100 euron omavastuulla 300 euron laskusta korvataan 100 euroa. Se on inhimillsiempi tapa tukea ihmisiä.

Toisalta sähkötuessa tulisi edelleen olla tuloraja, joka estää sen, että valtio maksaisi laskuja niille, jotka eivät välttämättä tukea tarvitse ja näissä tilanteissa sähkövähennys on edelleen validi vaihtoehto. Sähkötukea tulee kuitenkin laajentaa koskemaan yhä useampaa ihmistä.

Lue myös: Venäjän sota on johtamassa energiansäästötalkoisiin – suuremmat talkoot ovat vielä tulossa

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: