Sähkötuen omavastuurajaa tulee laskea

You are currently viewing Sähkötuen omavastuurajaa tulee laskea
Sähkötuen omavastuurajaa tulisi laskea, sillä nyt moni pienituloinen jää väliinputoajaksi.

Hallitus on päätynyt tukemaan suomalaisia energiakriisissä sähkötuen ja sähkövähennyksen avulla. Sähkötuki on kuitenkin tietyllä tavalla ongelmallinen, sillä se ei juurikaan auta pienituloista kerrostaloasujaa, koska sähkötuen omavastuuraja on tällä hetkellä liian korkea.

Sähkövähennys on verottajan vaihtoehto sähkölaskuja helpottamaan, eli sähkö on vähennyskelpoista ja käytännössä laskee veroprosenttia. Siitä ei ole apua akuutisti sähköongelmiin ja moni kääntänee katseen sähkötukeen, jonka saamiseksi tulee toki ensin selvittää mahdollisuus sähkövähennykseen.

Kelan sivuilla julkaistun esimerkin perusteella sähkölaskun tulee olla kuukauden jaksolla yli 400 euroa, jotta sähkötukea voi saada. Esimerkiksi 450 euron laskusta hyvitys on 30 euroa. Itselle maksettavaa jää siis 420 euroa.

Mainos

Sähkötuki auttaa varmasti monia omakotitaloasujia. Se ei kuitenkaan auta niitä pienituloisia, joilla on kerrostaloasunnon sähköt ja jotka eivät aivan saa toimeentulotukea. Monen käyttövarat laskujen jälkeen voivatkin jäädä noin 600 euroon, mikä ylittää hieman yksin asuvan perusosan toimeentulotuessa. Ja moni voi myös tippua toimeentulotuelle. Tuensaanti voi kuitenkin olla hankalaa, jos on ansiotuloja, sillä arvioitua tuloa ei tarkisteta kesken kuukauden.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Mikäli sähkötuen kanssa jatketaan, ehdottaisin itse, että sähkötuen omavastuurajaa lasketaan 100-200 euroon. Vastaavasti hyvitys voisi sen jälkeen olla 50 snt/laskutettu euro, eli 100 euron omavastuulla 300 euron laskusta korvataan 100 euroa. Se on inhimillsiempi tapa tukea ihmisiä.

Toisalta sähkötuessa tulisi edelleen olla tuloraja, joka estää sen, että valtio maksaisi laskuja niille, jotka eivät välttämättä tukea tarvitse ja näissä tilanteissa sähkövähennys on edelleen validi vaihtoehto. Sähkötukea tulee kuitenkin laajentaa koskemaan yhä useampaa ihmistä.

Lue myös: Venäjän sota on johtamassa energiansäästötalkoisiin – suuremmat talkoot ovat vielä tulossa

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.