Venäjän sota on johtamassa energiansäästötalkoisiin – suuremmat talkoot ovat vielä tulossa

Venäjän Ukrainaan aloittama laiton ja brutaali hyökkäyssota on aiheuttanut tilanteen, jossa Eurooppa kärsii energian korkeista hinnoista ja energiapulasta. Toistaiseksi Euroopan rintama on ollut yhtenäinen, vaikka sota ja niukkuus ovat aiheuttamassa haastavia tilanteita talvella. Tuleva talvi saattaa kuitenkin olla vain esimakua vielä kovemmasta tulevaisuudesta.

Euroopassa osa oikeistolaisista tahoista olisi valmis keventää Venäjää vastaan asetettuja pakotteita energiakriisin purkamiseksi. Valitettavasti tämä ajatusmalli on sekä itsekäs että lyhytnäköinen. Pakotteiden purkaminen tarkoittaisi lisää tuloja Venäjän sotakassaan ja samalla se olisi suuri keskisormen näyttäminen Ukrainalle, joka taistelee jopa koko Euroopan vapauden puolesta. Jos Ukrainaan voi hyökätä, voi hyökätä muuallekin. Luulisi, että sotaa fanatisoivat ja talvisotaa glorifioivat öyhöttäjät pystyisivät Suomessakin säästämään kulutuksestaan samalla, kun ukrainalaiset pakenevat poteroissaan puolustaessa länsimaista sivistynyttä maailmaa.

Lue myös: Ukrainan sota on seurausta ihmisen ahneudesta – seurauksista kärsivät eniten tavalliset ”ihmiset”

Mainos

Tulevana talvena Suomessakin voidaan varautua väliaikaisiin sähkön katkaisuihin tavallisten ihmisten elämässä. Mikäli sähköä ei ole tarpeeksi kaikille, kotitaloudet ja yritykset joutuvat ensin katkaisun kohteeksi jopa parin tunnin ajaksi. Kriittisimmät kohteet kuten sairaalat olisi kuitenkin pidettävä sähköverkossa. Valtion tasolta on annettu ohjeita sähkön ja kulutuksen hillitsemiseen ja eri kaupungit pyrkivät tekemään omat toimensa kulutuksen rajoittamiseksi ilman tarvetta sähköjen katkaisulle.

Valitettavasti näitä toimia tehdään liian vähän ja liian myöhään, mutta simulaationa tuleva talvi on hyvä ajatellen tulevaisuuden energiansäästötalkoita.

Ilmastotoimia on Suomessa ja globaalisti tehty auttamattomasti liian hitaasti ja liian myöhään, minkä myötä Venäjä pystyy kiristämään Eurooppaa katkaisemalla maakaasun tuonnin. Jos Suomi olisi aiemmin siirtynyt enemmän energiaomavaraiseksi puhtaan energian avulla, ei tulevana talvena sähkökatkoja nähtäisi. Ja jos kaikki kaupungit ja yritykset olisivat tehneet investointeja vähäpäästöisiin lämmitysmuotoihin ja tehnyt muita fiksuja ilmastoystävällisiä muutoksia, tarvetta säästötalkoille ei olisi. Nyt maksetaan kovaa hintaa sodan takia.

Lue myös: Tampereen kaupunki on jäämässä hiilineutraaliustavoitteistaan

Tulevaisuudessa mikäli länsimaalainen ihminen ei herää ja ala tehdä valtavia muutoksia omiin elämäntapoihinsa ja kulutustottumuksiin, tullaan näkemään entistä suuremmat energiatalkoot. Maapallon lämpeneminen uhkaa mennä yli kriittisen 2 asteen, mikä tarkoittaa entistä enemmän äärimmäisiä luonnonilmiöitä ja lisää elinkelvottomia alueita. Etenkin köyhät maat kärsivät, vaikka suurin osa saasteista on peräisin länsimaista ja niiden elintapojen ylläpitämisestä.

Jos ilmastotoimia vatuloidaan vielä lähelle 2050-lukua, pian tavoitteisiin pääsy saattaa vaatia läntisessä maailmassa sähköjen katkaisua talvisin ja kesäisin lukemattomia kertoja päivässä, joskus useammankin päivän ajan. Toki samalla kulutustottumuksia ja elämistottumuksia tulee muuttaa, koska maapallo ei kestä nykytahtia.

Jos suomalaiset ja muu Eurooppa selviävät tästä talvesta, se on hyvää harjoittelua tulevaa varten. Ilmastonmuutoksen torjuminen tulee vaatimaan paljon enemmän, kuin satunnaisia kahden tunnin sähkökatkoja talvella.

Lue myös: Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille eikä katso kansalaisuutta

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.