Talousosaajapuolue Kokoomus on ajamassa Suomen jälleen pulaan

You are currently viewing Talousosaajapuolue Kokoomus on ajamassa Suomen jälleen pulaan
Kokoomus on jälleen tuhoamassa hyvinvointivaltion huonolla talousosaamisella. Kuva: Santeri Kärki

Kokoomuksesta puhutaan paljon “talousosaajapuoleena”. Voidaan sanoa, että puolue on onnistunut hyvin brändäyksessä, sillä näytöt talousosaamisesta ovat olemattomia. Voidaankin sanoa, että talousosaajapuolue Kokoomus ei ole.

Eletään vuotta 2023 ja talous on Suomessa syöksymässä taantumaan. Teollisuuden tilaukset vähenevät ja rakennusalan yrityksiä on ajautunut paljon konkurssiin. Kokoomus on jälleen pahaan aikaan hallituksessa ja aikoo leikata suomalaisilta (etenkin köyhiltä) paljon, vaikka taloustieteilijöiden mukaan se tekee paljon hallaa taloudelle lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Julkisessa keskustelussa Kokoomusta pidetään silti jostain käsittämättömästä syystä talousosaajapuolueena. Minun ja monen muun valistuneen ihmisen mielestä täysin ilman syytä.

Kokoomuksen leikkauspolitiikka on herättänyt paljon keskustelua ja tunteita. Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, miten nämä leikkaukset vaikuttavat heidän elämäänsä ja tulevaisuuteensa. On vaikea ymmärtää, miksi Kokoomus jatkaa samanlaista politiikkaa, vaikka sen seuraukset ovat olleet niin tuhoisia. Esimerkiksi työkyvyttömältä tai yksinhuoltajalta leikkaaminen ei paranna yhtään mitään, vaan lisää pitkän tähtäimen kuluja valtavasti sekä kasvattaa köyhien määrää.

Mainos

1990-luvun lama ja vuoden 2008 taantuma ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten Kokoomuksen leikkauspolitiikka on vaikuttanut Suomen talouteen negatiivisesti. Leikkaukset ovat heikentäneet talouden kasvua ja lisänneet työttömyyttä, ylisukupolvista osattomuutta ja köyhyyttä. Monet ihmiset menettivät leikkausten seurauksena työpaikkansa tai työkykynsä ja joutuivat vaikeuksiin. Suomen talous ei ole koskaan toipunut näistä kriiseistä täysin, ja nyt olemme jälleen samassa tilanteessa.

Kokoomus on aina korostanut talousosaamistaan, mutta todellisuudessa sen leikkauspolitiikka on ollut tuhoisaa. Leikkaukset eivät ole ratkaisu talousongelmiin, vaan ne vain pahentavat tilannetta. Taloustieteilijät ovat todenneet, että leikkausten sijaan olisi panostettava talouden elvyttämiseen ja investointeihin. Tämä tukisi talouskasvua ja luo työpaikkoja. Valitettavasti Kokoomus ei kuuntele asiantuntijoita, vaan tekee ideologista, valtion taloudelle haitallista politiikkaa. Syykin on selvä – kriisien aikaan leikkaamalla köyhimmät köyhtyvät ja valtio velkaantuu, mutta kaikkein rikkaimmat rikastuvat. Sama toistuu kriisistä toiseen ja niin kauan kuin ihmiset haluavat tulla huijatuksi, he tulevat huijatuksi ja ryöstetyksi. Kokoomuksen käänteinen Robin Hood -tempaus sopii myös perussuomalaisille, kunhan he saavat harjoittaa rasismia. Rasismi sopii Kokoomukselle, koska se saa kurittaa köyhiä.

Kokoomuksen politiikka ei toimi. Se osoittaa puolueen olevan täysin talousosaamaton ja toisaalta täysin välinpitämätön valtion talouden pelastamisen osalta. Näyttöjä on ollut hallituksessa jo 30 vuotta ennen Marinin aikaa. Kuten huomattiin, jatkuva leikkaaminen johti esimerkiksi koulutus- ja sotekuplan puhkeamiseen. Puolue ajoi molemmat kriisiin – mitä luulette että käy, kun talousosaajapuolue leikkaa vielä lisää?

Mitä voitaisiin tehdä leikkausten sijaan?

Jotta talous ei ajaudu syvään taantumaan ja 90-luvun virheitä ei toisteta, tarvitaan täysin erilaista talouspolitiikkaa. Hallituksen tulisi keskittyä talouden elvyttämiseen ja investointeihin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi panostusta koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Lisäksi on tärkeää tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ovat talouden selkäranka.

On myös tärkeää huolehtia siitä, että kaikki kansalaiset pääsevät osalliseksi talouden hyvinvoinnista. Tuloerojen kasvu on ongelma, joka tulee ratkaista. Tämä edellyttää oikeudenmukaista verotusta ja sosiaaliturvan vahvistamista.

Sattumaa tai ei, Marinin hallitus teki juuri näitä toimia ja sai talouden kasvamaan sekä työllisyyden ennätyskorkealle. Marinin hallituksen saavutukset voit lukea täältä.

Jos haluamme välttää talouden syöksymisen syvään taantumaan ja toistaa menneiden vuosikymmenten virheet, on aika toimia. On aika kyseenalaistaa Kokoomuksen leikkauspolitiikka ja vaatia uudenlaista talouspolitiikkaa, joka perustuu kestävään kasvuun ja oikeudenmukaisuuteen. Talousosaajapuolue Kokoomus ei sitä tule tekemään, koska se ei ymmärrä taloutta.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.