Tarinoita työttömyyden taustalla, osa 1: Jarmon tarina

You are currently viewing Tarinoita työttömyyden taustalla, osa 1: Jarmon tarina
Työttömyys on monikasvoista, eivätkä kaikki työttömät työnhakijat ole oikeasti työkykyisiä.

Työttömyys ei ole käytännössä koskaan oma valinta ja työttömänä ei vietetä luksuselämää. Tarinat työttömyyden taustalla ovat moninaisia. Jarmo Haikola kertoi oman tarinansa Iltalehdelle.

Jarmon tilanne on hyvä esimerkki siitä, miksi Orpon hallituksen esittämät uudistukset ovat huonoja ja epäinhimillisiä. Tämä on tarina työttömyyden taustalla, osa 1.

Jarmolla on elämää hankaloittava aivovamma ja esimerkiksi imuroinnista menee muutama tunti toipua. Sairauspäivärahan enimmäispäivät on käytetty ja oikeutta työkyvyttömyyseläkkeeseen ei ole.

Mainos

Tilastoissa Jarmo on tällä hetkellä työttömänä ja työnhaku on käynnissä. Todellisuudessa hänellä ei ole työkykyä eikä Jarmoa palkata mihinkään työhön. Hän on pitkäaikaistyötön.

Jarmon kaltaisia IHMISIÄ Orpon hallituksen ajamat uudistukset tulevat rankaisemaan kovalla kädellä. Näitä ihmisiä kutsutaan somessa “loisiksi” ja heitä käsketään menemään töihin. Heidän oletetaan myyttisesti työllistyvän, kun tuista leikataan isolla kädellä.

Todellisuudessa Jarmon tilanne ei parane millään tavalla, vaikka häneltä leikattaisiin etuudet, kun ei “laiskuuttaan” mene töihin. Jarmon tilanteessa pitäisi olla aivan muilla etuuksilla, kuin työmarkkinatuella. Työttömänä työnhakijana hän voi kuitenkin joutua erilaisten aktivointitoimenpiteiden ja etuusleikkauksien kohteeksi.

Lue myösOnko meillä varaa sosiaaliturvan leikkauksiin?

Esitetyissä uudistuksissa ei oteta huomioon ihmistä. Ihminen ei ole keskiössä. Tulevat leikkaukset pidentävät varmasti Jarmon ja monen muun etuusjaksojen pituutta ja vievät valtiolta enemmän rahaa, kuin oikea-aikainen apu ja riittävä sosiaaliturva. Jarmon ei pitäisi joutua pelkäämään elämiseen riittävän toimeentulotuen puolesta, vaan hänen pitäisi pystyä keskittymään parantumiseen.

Siksi leikkaukset pitää pysäyttää. Ne eivät ole oikein eivätkä inhimillisiä.

Lue myösToimeentulotuen leikkauksia esitetään jälleen ilman minkäänlaista osaamista

P.s haluan julkaista lisää Jarmon kaltaisia tarinoita, niin somessa kuin blogissani ja lopulta esitellä ne Petteri Orpolle. Toivonkin teiltä tai läheisiltä anonyymisti julkaistavia tarinoita työttömyydestä, työkyvyttömyydestä ja siitä, miten leikkaukset vaikuttavat elämääsi. Voit lähettä tarinasi esimerkiksi sähköpostilla santeri(a)santerikarki.fi tai jonkun some-kanavani kautta.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.