Hallitus korottaa terveydenhuollon maksukattoa ja antaa rahaa veroparatiiseihin

You are currently viewing Hallitus korottaa terveydenhuollon maksukattoa ja antaa rahaa veroparatiiseihin
Köyhillä ei jatkossa ole varaa terveydenhuoltoon. Kuva: Pixabay

Hallitus korottaa terveydenhuollon maksukattoa ja lääkekattoa. Samaan aikaan se jäädyttää etuuksien korotukset eli tekee leikkauksia. Valinnat ovat kylmiä ja julmia.

Ei ole helppoa eikä halpaa olla köyhä tai kipeä. Hallitus on päättänyt suuressa viisaudessaan lisätä köyhyyttä ja lapsiperheköyhyyttä leikkaamalla eri etuuksia ja jäädyttämällä indeksikorotuksia.

Lue myös: Leikkauspolitiikka lisää mielenterveysperusteisia kustannuksia

Mainos

Samaan aikaan ruuan ja asumisen hinnat nousevat, vaikka tulot eivät nouse. Hallitus päätti laittaa paremmaksi ja nostaa terveydenhuollon maksukaton ja lääkekaton korkeammalle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ihminen maksaa enemmän terveydenhoidostaan, vaikka rahaa on vähemmän. Se tarkoittaa sitä, että kulutuksesta ja mahdollisesti ruuasta joutuu tinkimään.

Aiemmin maksukatto terveydenhuollossa oli 692 e/vuosi, vuoden 2024 aikana maksukatto on 762 euroa. Lääkekatto nousee 592,16:sta eurosta 626,94 euroon vuomma 2024. Lisäksi sekä tasasuuruisiin että tulosidonnaisiin maksuihin tulee indeksikorotuksia, toisin kuin eri etuuksiin.

Summat voivat kuulostaa joillekin pieniltä, mutta pienituloiselle jokainen euro ratkaisee. Valitettavasti hallitusta ei kiinnosta ihmisten terveys, eikä ilmeisesti kansantalous. Työkyvytön ihminen ei talouskasvuun osallistu.

Asiakasmaksujen korotus voi johtaa myös siihen, että ihmiset eivät hoida itseään. Se taas lisää tulevaisuuden kuluja. Hallitus kuitenkin tekee, mitä hallitus tekee – joku muu maksaa.

Samalla kun köyhiltä leikataan, hallitus toki maksattaa kansalla yksityisen puolen maksut eli siirtää rahaa hyvätuloisille, jotka eivät edes tarvitse halvemmalla hoitoa. Silläkin rahalla voitaisiin auttaa sotea. Nyt raha valuu veroparatiisien kautta terveysjättien omistajille.

Asiakasmaksukorotukset tulisi perua, kuten myös muut leikkaukset. Nämä eivät valtiontaloutta tai hyvinvointialueita pelasta, mutta vaikuttavat tuhoisasti yksilön toimeentuloon. Niiden jälkien korjaaminen tulee kalliiksi ja kestää vuosia.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.