Leikkauspolitiikka lisää mielenterveysperusteisia kustannuksia

You are currently viewing Leikkauspolitiikka lisää mielenterveysperusteisia kustannuksia
Orpon hallituksen leikkauspolitiikka lisää mielenterveysongelmia. Kuva: by cottonbro studio on Pexels.com

Mielenterveyden ongelmat lisääntyvät hallituksen politiikan myötä, sanovat monet asiantuntijat. Leikkauspolitiikka lisää mielenterveysperusteisia kustannuksia, mikä tulee pitkällä tähtäimellä valtavan kalliiksi.

Orpon hallituksen ajama leikkauspolitiikka tähtää juhlapuheissa Suomen talouden parantumiseen ja talouskasvuun sekä hyvinvoinnin parempaan jakautumiseen. Juhlapuheet ovat kuitenkin juhlapuheita ja todellisuus on karu: hallituksen leikkausten myötä valtion velka kasvaa vuodessa yli 11 miljardia euroa ja samalla kymmenet tuhannet ihmiset ajautuvat köyhyyteen. Suunta on hyvin samanlainen, kuin muissa maissa, joissa uusliberalismi on ollut trendinä: USA ja Iso-Britannia ovat valtion tasolla erittäin velkaantuneita ja köyhillä on erittäin kurjat olot. Molemmissa maissa on kuitenkin paljon superrikkaita, eli ei se vauraus oikeasti valu ainakaan alaspäin.

Joka tapauksessa hallituksen leikkaukset ajavat yhä useamman ihmisen köyhyyteen ja syvälle kannustinloukkuihin. Köyhyys on tunnistettu valtavaksi mielenterveysriskiksi ja mitä useampi ihminen on köyhyysrajan alapuolella, sitä useammalla on uhka ajautua mielenterveyskriisiin. Mielenterveyden ongelmat maksavat Suomelle varovastikin arvioiden 11 miljardia euroa vuodessa, mikä on samankaltainen summa, kuin hallituksen nappaama velka. Eli jos mielenterveysongelmat laitettaisiin kuntoon ja esimerkiksi haittoja verotettaisiin enemmän ja verosuunnitteluun sekä haitallisiin yritystukiin puututtaisiin, Suomi ”voisi tehdä voittoa” joka vuosi. Tästä hallitus ei välitä.

Mainos

Pitkällä tähtäimellä leikkaukset lisäävät mielenterveysongelmia ja niiden hoito maksaa yhteiskunnalle huomattavasti enemmän kuin se, että ihmisille tarjotaan työttömänä, työkyvyttömänä, eläkkeellä, sairaana tai muuten haastavassa elämäntilanteessa riittävä toimeentulo. Tämä on hallitukselle kerrottu, mutta se ei välitä.

Hallitus haluaa tahallaan lisätä ihmisten ongelmia, eikä meidän kannata sitä sallia. Hallituksen ideologia tulee kalliiksi meille ja tuleville sukupolville. Ja se velka lankeaa maksettavaksi ennemmin tai myöhemmin, kuten kävi k-kriisin ja Venäjän sodan aikanakin. Tulevaisuudessa se velka on vaan suurempi ja maksajia vähemmän.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.