Mielenterveyskustannukset Suomessa ovat karanneet käsistä – leikkauksiin ei ole enää varaa

You are currently viewing Mielenterveyskustannukset Suomessa ovat karanneet käsistä – leikkauksiin ei ole enää varaa
Mielenterveyskustannukset Suomessa ovat kasvaneet valtavasti, koska ongelmia ei ole hoidettu ajoissa.

Tilastotietojen perusteella leikkauspolitiikan hinta on karu, sillä mielenterveyskustannukset Suomessa ovat kasvaneet valtavan suuriksi. Mielenterveyden laiminlyönti maksaa meille 11 miljardia euroa vuodessa.

Mielenterveyspalveluista puhuttaessa puhe keskittyy yleensä pelkästään siihen, mitä suoria palveluita on olemassa ja miten niitä rahoitetaan. Mielenterveys ei koostu kuitenkaan pelkästään esimerkiksi terapiapalveluista tai matalan kynnyksen kohtaamisista, vaan mielenterveyteen vaikuttavat useat eri elämän osa-alueet.

Mainos

Lue myös: Opiskelijaetuuksien korottaminen parantaisi opiskelijoiden mielenterveyttä

Tämä kompleksinen ongelma ei ratkea esittelemällä valtuustoille tai eri hallituksille leikkauslistoja. Mielenterveysongelmat eivät myöskään katoa sopeuttamalla menoja.

Tampereella ja Suomessa on vuosien saatossa tehty paljon leikkauksia. Mielenterveyspalveluiden osalta käsillä on jo kriisi. Jonot ovat jopa yli puoli vuotta pitkiä, apua ei saa nopealla kynnyksellä mistään ja matalan kynnyksen toiminta on lähes olematonta. YTHS:n palveluita käyttävillä opiskelijoilla jonot ovat jo yli vuoden mittaisia psykologille. Mielenterveys on myös yleisin syy kaupungin sairauspoissaoloille ja yleisin sairausperustainen syy Suomessa.

Monet muutokset elämässä, stressi, työelämän ongelmat tai työttömyys voivat vaikuttaa mielenterveyteen. Erilaiset leikkaukset aiheuttavat helposti stressiä toimeentulon kanssa ja pitkään jatkunut leikkauspolitiikka ajaa yhä useammat ihmiset joko ahtaalle tai pidemmän päälle syrjäytymisvaaraan ja syrjäytymään.

Kaikki nämä leikkaukset kumuloituvat ja johtavat mm. kasvaneisiin sosiaaliturvamenoihin, sairauspoissaolojen lisääntymiseen, työkyvyttömyyseläkkeiden kasvamiseen ja vaikkapa pidentyneeseen kuntoutustarpeeseen. Kaikista leikkauksista syntyy kuluja, jotka näkyvät vasta viiveellä.

Lue myös: Nopea pääsy mielenterveyspalveluiden piiriin luo säästöjä sekä valtiolle että yrittäjille

Mielenterveyskustannukset Suomessa

Suomessa mielenterveyteen liittyvät vaivat, kuten sairauspoissaolot, syrjäytyminen ja pitkittynyt terapiantarve, maksavat OECD:n raportin mukaan Suomelle vuosittain yli 11 (!!!) miljardia euroa. Summa on aivan järjetön ja se olisi vältettävissä, jos yhteiskunta tukisi enemmän ihmisiä jo alkuvaiheessa. Hyvinvoiva yksilö jaksaa paremmin.

Tällä hetkellä yhteiskunnallinen tilanne on karu mielenterveyden kustannusten osalta. Mielenterveyden häiriöt ovat suurin syy sairauspoissaoloille ja niiden määrä on kasvanut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mielenterveyskustannukset Suomessa ovat kasvaneet huomattavasti ja laskun maksavat sekä yhteiskunta, yksilöt että yritykset.

Paras tapa ehkäistä vaivoja mielenterveyskustannusten kasvua Suomessa olisi lisätä ennaltaehkäiseviä palveluita sekä lisäksi tarjota suomalaisille mahdollisuus saada moniammatillista apua eri ongelmien vaiheissa. Nykytilanteessa moni joutuu tulemaan pian hoitojakson jälkeen toimeen itse, vaikka valmiuksia siihen ei olisi. Sosiaalityöllä ei yksinkertaisesti ole varaa jatkaa avunantoa. 

Lue myös: Mielenterveys ei ole pelkkiä terveyspalveluita

Suomi ei kaipaa enää lisää mielenterveysongelmien takia kuntoutukseen joutuneita tai työelämästä poistuneita. Me tarvitsemme hyvinvoivia ihmisiä. Leikkaukset jääköön historiaan. Eli jätetään Kokoomus ulos hallituksesta.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.