Päihdeongelmia ei ratkaista katuja “siivoamalla”

Monesti julkinen keskustelu Tampereella menee siihen, että valitetaan “niistä keskustan alueella pyörivistä nisteistä” ja kadut halutaan tyhjentää. Heidät voidaan viedä maijalla putkaan tai lähettää vaikka Tesomalle. Poissa silmistä, poissa mielestä.


Tämä ei ole kuitenkaan mikään ratkaisu.


Huumeongelma Tampereella ei tule poistumaan sillä, että kadut putsataan. Kyseessä on monitahoinen tilanne ja huumeriippuvuuteen voi ajautua kuka tahansa, elämäntilanteesta riippumatta.

Mainos


Monen käyttäjän taustalla on pitkään jatkunut osattomuus, syrjäytyminen tai äkilliset vaikeudet elämässä. Näihin juurisyihin olisikin tärkeä puuttua. Mahdollisimman nopea ennaltarhkäisevä mielenterveystoiminta auttaa monia ihmisiä, joilla on riski ajautua elämässänsivuraiteille. Siksi Tampereella tuleekin panostaa hurjasti enemmän rahaa ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön.

Lue myös: Mielenterveys ei ole pelkkiä terveyspalveluita


Ongelmiin joutuneiden kohdalla pitää olla tarjolla matalan kynnyksen apua. Huumeista ei pääse irti ilman potilaan omaa tahtoa, mutta itse huumehoidoissa tulee ottaa entistä tiukempi moniammatillinen ote. Nykyään terapiaa ei saa, ennen kuin päihdeongelma on ratkaistu, vaikka usein päihdeongelmat voisi ratketa terapian avulla. Tilanne on siis absurdi.


Sen sijaan, että huumeiden käyttäjille tarjotaan pelkkää korvaushoitoa tai yhteisöllistä keskustelua, tulisi heille tarjota näiden ohella myös moniammatillista hoitoa, jonka avulla selvitetään syyt ongelmien takana ja määritellään entistä tarkemmin yksilöllinen hoidontarve. Tämän lisäksi tulee tarjota entistä enemmän apua elämään hoitojakson jälkeen, muun muassa viikottaisilla ammattilaisen kanssa käytävillä ohjauskeskusteluilla.
Rahaa se vaatii, mutta se tulee halvemmaksi, kuin uudelleen ja uudelleen alkava korvaushoito.

Samalla se tarjoaa päihteitä käyttäville ihmisille mahdollisuuden inhimilliseen elämään ja mahdollisesti työllistymiseen. Myös terveyspalveluiden tarve tulee laskemaan ja huumeisiin usein liittyvä varastelu voidaan saada vähentymään. Tämä vaatii tosiaan hoitopaikkojen lisäämistä kaupungissa.

Lue myös: Jokainen yksilö voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.