Att bekämpa klimatförändringen är det bästa sättet att minska skuldbördan för kommande generationer

Du visar för närvarande Att bekämpa klimatförändringen är det bästa sättet att minska skuldbördan för kommande generationer
Att bekämpa klimatförändringen är det bästa sättet att minska skuldbördan för kommande generationer.

Klimatförändringen är överlägset den största utmaningen som mänskligheten och planeten står inför för närvarande. Utan snabba klimatåtgärder lämnar vi efter oss en enorm skuldbörda för kommande generationer. Därför måste bekämpningen av klimatförändringen vara en integrerad del av den kommande regeringens regeringsprogram.

Även om kampen mot klimatförändringen är mycket viktig för alla har kommande och nuvarande beslutsfattare ett tungt ansvar för framtiden. Vi måste se till att ungdomarna har en framtid. Detta innebär att den globala medeltemperaturen måste stoppas. För att stoppa ökningen måste den kommande regeringen fatta djärva beslut för att bekämpa klimatförändringen. Individer har också ett enormt ansvar, och alla kan delta i kampen mot klimatförändringen.

Läs också: Varje individ kan delta i kampen mot klimatförändringen

Mainos

Kampen mot klimatförändringen kräver omfattande åtgärder

Att stoppa klimatförändringen kräver oöverträffade åtgärder, och det snabbt. Ju längre vi väntar, desto mer kommer förändringarna att kosta och desto mer drastiska kommer de att vara i människors vardag. Hittills har utsläppen minskat med en tredjedel jämfört med nivån på 1990-talet, och det har inte gjort vårt liv särskilt svårt hittills. Därför är det bra att fortsätta på rätt väg och inte vänta till exempel till 2050.

Samhällsstrukturerna måste ändras så att våra liv blir koldioxidneutrala så snart som möjligt, dock senast år 2030. För att möjliggöra förändringen måste klimatåtgärder vidtas i städer, men även företag och individer har en betydande roll. För närvarande verkar takten vara alltför långsam på många håll, och partier som lever i det förflutna, som Samlingspartiet och Sannfinländarna, har på många håll främjat verksamhet som är skadlig för klimatet. Det måste få ett stopp, och samhället måste gå till en ny nivå.

Läs också: Klimatåtgärder bör genomföras i städerna

Nya tankesätt och nya lösningar

Finland är en del av en global rörelse vars uppdrag är att göra vår livsstil hållbar för klimatet. Vi måste våga tänka stort, eftersom Finlands koldioxidavtryck fortfarande är över tio gånger acceptabelt jämfört med hållbar nivå. Istället för att fundera över hur man främjar klimatåtgärder inom den nuvarande ekonomiska ramen bör vi fundera över hur ekonomin kan tjäna klimatet. Klimatpolitiken måste sätta ramarna för ekonomin. Det krävs en ekologisk skattereform på miljardnivå för att säkerställa att det alltid är enklare och billigare att välja klimatvänliga alternativ och att betala för utsläpp.

De gröna har föreslagit bland annat flygskatt och avståndstagande från miljöskadliga subventioner. Dessa åtgärder minskar utsläppen. Samtidigt kan näringslivet utveckla nya klimatinnovationer för export när klimatvänliga lösningar utvecklas. Samtidigt säkerställs att de med låga inkomster inte måste betala priset (läs mer: Samlingspartiet har gjort av privatiseringen en trollvägg där vinster görs med skattebetalarnas pengar)

En ny och grönare livsstil leder inte, mot den allmänna missuppfattningen, heller till en försämring av levnadsstandarden. Inom en snar framtid måste energi och transport bli utsläppsfria. Då kan diktatorer som Putin inte längre tvinga oss att krypa, och vi behöver inte stå i köer. Till exempel Jaakko Mustakallio som är kandidat i Birkaland har talat mycket om att öka järnvägstrafiken och pendeltågen, vilket är en förnuftig lösning för framtidens transport. Det är också snabbare än att köra bil!

Läs också: Klimatförändringen stannar inte vid statens gränser och bryr sig inte om medborgarskapet

Dessutom måste mat och boende göras mindre koldioxidintensiva. Konsumtionen måste minskas. Vi måste se till att skogar och mark binder och lagrar mer kol från atmosfären än för närvarande. För alla framtida projekt och beslut, både på kommun- och statsnivå, måste en bedömning göras av klimatpåverkan. Det är mycket lättare att göra saker ordentligt första gången än att reparera dem flera gånger i efterhand. I detta sammanhang måste investeringarna inom forskning och utveckling öka betydligt.

Den gröna övergången måste göras rättvist

Bekämpning av klimatförändringen. Bild av en jord som förstörs.
Bekämpningen av klimatförändringen gynnar alla individer. Klimatåtgärder måste genomföras rättvist.

Att bekämpa klimatförändringen är varken lätt eller billigt. Ändå blir för långsamt genomförda klimatåtgärder både mänskligt och ekonomiskt dyrare.

Rysslands krig var en bra indikation på hur illa det kan gå när det är som värst. Globala kriser kommer att öka i framtiden, och fossila bränslen kommer att försvinna snabbt. Om vi är redo för det behöver vi inte tillbringa kommande vintrar i kalla stugor.

Ändringar kommer att fortsätta på EU-nivå, men det måste också finnas mod på nationell nivå att genomföra den gröna övergången. Ju tidigare det görs, desto billigare blir det för alla. Finland måste dock se till att övergången är möjlig för alla medborgare, oavsett inkomst. Stöd för elbilar är ett bra sätt att avskaffa förbränningsmotorer, men även andra åtgärder måste vidtas. Staten bör stödja små och medelinkomsttagare i renoveringar för att minska bostadsutsläpp. Dessutom måste vi överföra Finland till järnvägar. Även jordbrukare bör stödjas i övergången till en växtbaserad odling. Finländarna klarade sig med mindre kött på 40- och 50-talen – vi klarar oss nu också.

I riksdagsvalet kan man rösta för att hela Finland ska må bra. En rättvis övergång är inte möjlig under Sannfinländarnas och Samlingspartiets ledning, och fördröjning av den gröna över gången orsakar enorma skulder för kommande generationer. Därför är det värt att välja De gröna. Du kan bekanta dig med De grönas valprogram här.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.