Tammerfors stads revisionsnämnd: Tammerfors håller på att hamna efter i klimatmålen om inte utsläppen från trafiken minska

Du visar för närvarande Tammerfors stads revisionsnämnd: Tammerfors håller på att hamna efter i klimatmålen om inte utsläppen från trafiken minska
Tammerfors stad måste snart minska användningen av privatbilism för att uppnå klimatmålen. Foto av: Santeri Kärki

Tammerfors håller på att hamna efter i klimatmålen om inte utsläppen från trafiken minskas, säger Tammerfors stads revisionsnämnd.

Detta är ett meddelande från revisionsnämndens bedömningsrapport för år 2022. Trafiken står för cirka en fjärdedel av Tammerfors växthusgasutsläpp.

Växthusgasutsläppen från trafiken måste minska med över hälften från nivån 1990 fram till år 2030 för att uppnå klimatmålen. Tiden är därför knapp.

Mainos

Stadens åtgärder för att uppnå klimatmålen inom transport har inte varit tillräckliga. Staden har gjort mycket för att locka invånarna till kollektivtrafiken, men att hämma biltrafiken har varit begränsat, och för närvarande pågår projekt som främjar bilanvändning. Enligt studier räcker det inte bara att locka människor till kollektivtrafik för att få bilförare att bli kollektivtrafikanter. Dessutom behövs en minskning av biltrafiken.

Läs också: Tammerfors stads revisionsnämnds bedömningsrapport för 2021 och analyser

Frågan är: har stadsfullmäktige resurserna för konkreta åtgärder som begränsar bilanvändningen, eller är klimattalen bara ceremoniella? Fullmäktige har varit angeläget om att uppnå målen, men nu är det dags att omsätta målen i handling.

Dessutom föreslår nämnden att stadsfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för medlemmar i styrorganen och ledande tjänstemän för verksamhetsområdena för räkenskapsåret från 1.1. till 31.12.2022, med undantag för idrotts- och ungdomsdirektören, direktören för utbildningstjänsteenheten och utbildnings- och kulturutskottet. Bakom detta ligger aktiviteter som rör nationella sedvänjor, vilket har rapporterats omfattande.

Läs också: Exceptional situation – revisorn vägrar ansvarsfrihet för dem som ansvarar för Tammerfors stads idrottstjänster!

Andra höjdpunkter hittades också. Ekonomins läge var bra för tredje året i rad, och många mål som styrorganen sattes upp nåddes. Listningen av dessa finns i bilderna nedan.

Bedömningsrapporten kommer att presenteras för stadsfullmäktige i juni, och det är att hoppas att fullmäktige tar revisionsnämndens observationer på allvar.

Författaren är medlem i revisionsnämnden för Tammerfors stad.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.