Tammerfors behöver fler pendeltåg för att uppnå sina utsläppsmål

Du visar för närvarande Tammerfors behöver fler pendeltåg för att uppnå sina utsläppsmål
Tammerfors behöver fler pendeltåg om vi vill kämpä effektivt mot klimatrkis. Foto: Santeri Kärki

Tammerfors siktar på att vara koldioxidneutrala till 2030. Enligt revisionsnämndens bedömning kommer detta dock inte att uppnås om inte utsläppen från trafiken minskar betydligt. För att minska utsläppen borde Tammerfors förbättra pendeltågstrafiken.

Att förbättra pendeltågförbindelser och lägga till nya tågstationer blir centrala inslag i att förbättra stadens konkurrenskraft och attraktionskraft. När avstånden är kortare i restid har människor en verklig möjlighet att överge bilen och välja kollektivtrafik. Målet bör vara en “15-minuters stad”.

Läs också: Tampere står inför att inte uppnå sina mål om koldioxidneutralitet

Mainos

Utökningen av pendeltågförbindelser möjliggör en ännu smidigare rörlighet i Tammerforsregionen. Till exempel skulle det vara lämpligt att skapa stationer i Amuri och Kämmenniemi, och det bör också övervägas att öka förbindelserna till närliggande kommuner. Detta skulle inte bara minska trafiken och trängseln utan också främja en kultur av hållbar rörlighet. Precis den kultur som behövs för att minska trafikens utsläpp.

Stadens konkurrenskraft kan stärkas genom att lägga till pendeltågstationer på strategiskt viktiga platser. Nya stationer kan öka rörligheten till utvecklande bostadsområden, affärscentra och utbildningsinstitutioner. Det gör inte bara dessa områden mer attraktiva att bo i utan ökar också affärsverksamheten och skapar nya arbetstillfällen.

Utökade pendeltågförbindelser begränsas inte bara till staden Tammerfors. Effektiva tågförbindelser till grannstäder ökar områdets tillgänglighet och stärker samarbetet. Till exempel skulle en pendeltågförbindelse mellan Tammerfors och grannstaden Kangasala kunna öppna nya möjligheter för invånare och företag i båda städerna.

Bättre förbindelser och nya stationer ökar inte bara stadens konkurrenskraft utan förbättrar också invånarnas livskvalitet genom att erbjuda effektiva, hållbara och bekväma transportalternativ. Pendeltågen måste vara i framkant av modern rörlighet, och beslut måste vågas tas för att främja detta. Det kräver förvisso lobbying även gentemot högre tjänstemän och beslutsfattare, men det borde vara möjligt.

Läs också: Klimatförändringen stannar inte vid nationsgränser och bryr sig inte om medborgarskap

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.