Tarkastuslautakunta: Tampere on jäämässä ilmastotavoitteista

You are currently viewing Tarkastuslautakunta: Tampere on jäämässä ilmastotavoitteista
Tampere on jäämässä ilmastotavoitteistaan, kertoo tarkastuslautakunnan arviointikertomus.

Tampere on jäämässä jälkeen ilmastotavoitteista, jos liikenteen päästöjä ei vähennetä, kertoo Tampereen kaupungin tarkastuslautakunta.

Tämä on viesti tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuoden 2022 osalta. Liikenne tuottaa noin neljänneksen Tampereen kasvihuonekaasupäästöistä.

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen täytyisi pienentyä yli puolella vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä, jotta ilmastotavoitteet voitaisiin saavuttaa. Kiire alkaa olla siis kova.

Mainos

Kaupungin toimet liikenteen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi eivät ole olleet riittäviä. Kaupunki on tehnyt paljon asukkaiden houkuttelemiseksi joukkoliikenteeseen, mutta autoliikenteen hillitseminen on ollut vähäistä ja tälläkin hetkellä on meneillään autoiluun kannustavia hankkeita. Tutkimusten mukaan pelkkä joukkoliikenteeseen houkuttelu ei riitä siirtämään autoilijoita joukkoliikenteen käyttäjiksi. Lisäksi tarvittaisiin autoliikenteen hillitsemistä.

Lue myös: Tampereen tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2021 ja analyysit

Kysymys kuuluukin: riittääkö valtuustossa rahkeet konkreettisiin autoilua rajoittaviin toimiin, vai ovatko ilmastopuheet pelkkiä juhlapuheita? Valtuuston tahto on ollut kova päästä tavoitteisiin, mutta nyt pitäisi päästä tavoitteista tekoihin.

Lisäksi lautakunta esittää, että kaupunginvaltuusto myöntää vastuuvapauden toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille tilikaudelta 1.1.- 31.12.2022 lukuun ottamatta liikunta- ja nuorisojohtajaa, sivistyspalveluiden palvelualueen johtajaa ja sivistys- ja kulttuurilautakuntaa. Tässä taustalla on maan tapaa koskevat toiminnat, joista onkin uutisoitu laajasti.

Lue myös: Poikkeuksellinen tilanne – tilintarkastaja ei myönnä vastuuvapautta Tampereen kaupungin liikuntapalveluista vastaaville tahoille!

Muitakin nostoja toki löytyi. Talous oli kolmatta vuotta putkeen hyvällä tolalla ja monet toimielinten asettamat tavoitteet saavutettiin. Listaus näistä löytyy kuvista alapuolelta.

Arviointikertomus tulee valtuuston kokoukseen kesäkuussa ja täytyy toivoa, että valtuutetut ottavat tosissaan tarkastuslautakunnan esittämät huomiot.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.