Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö luo säästöjä ja parantaa hyvinvointia

Mielenterveysongelmat, Tampere, Talous, mielenterveyskeskus, lyhytterapia, terapiatakuu

Video: Tampereen Vihreiden mielenterveysilta

Mielenterveys on edelleen aihe, josta tuntuu olevan liian vähän julkista keskustelua aiheen tärkeydestä huolimatta. Mielenterveyden merkitystä yksilön fyysiselle hyvinvoinnille ei oteta tarpeeksi usein ja vakavasti esille ja monesti mielenterveysongelmia kokevan kokemuksia vähätellään sanomalla vaikka masentuneelle, että ”kyllä se siitä kun alat vaan hymyillä”.

Mielenterveys on yksilöllisen kärsimyksen lisäksi myös yhteiskunnallinen tragedia. Tampereen kaupungin mielenterveyskulut ovat vuodessa hieman yli 70 miljoonaa euroa, mikä on valtava summa. Lisäksi eri arvioiden mukaan Pirkanmaalla noin 100 000-120 000 ihmistä kärsivät jonkinlaisista mielenterveysongelmista, mikä on aivan valtavan suuri ihmisjoukko.

Tällä hetkellä mielenterveyspalveluiden piiriin pääsy voi olla pitkäkin prosessi. Masentuneelle ihmiselle jo puhelinsoitto voi olla asia, minkä suorittaminen on tehty viimeisillä voimilla. Jos hoitaja kertoo seuraavan ajan olevan aikaisintaan parin kuukauden päästä, on peli yleensä menetetty ja hoito jää suorittamatta. Prosessi itse ensikeskustelusta varsinaiseen terapiaan voi viedä jopa vuoden tällä hetkellä, mikä on auttamatta liian pitkä aika ja johtaa väistämättä siihen, että jo heikossa asemassa oleva yksilö helposti putoaa yhteiskunnan ulkopuolelle. Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneista vaivaiset 10 % on saanut psykoterapiaa, joten loput 90 % ovat jääneet ilman sitä ja päätyneet monesti mielenterveysongelmien hoitamattomuuden takia pois työelämästä. Lukema on suuri ja aiheuttaa valtavia kuluja.

Mielenterveyspalveluiden saatavuuden ongelma tuleekin ratkaista panostamalla ennaltaehkäisevään hoitoon ja varhaiseen puuttumiseen. Puuttumalla ongelmiin viikon sisään edes etänä järjestettävän hoitokeskustelun avulla, voidaan saada asiakas jo hieman paremmalle mielelle ja luoda kokemus siitä, että juuri hänen ongelma otetaan vakavasti. Terapia tulisi aloittaa viikon sisään ensimmäisestä kontaktista hoitajan kanssa ja terapian saatavuutta tulee lisätä koko kaupungin alueella. Lisäksi hinta tulee pitää asiakkaalle maltillisena, sillä korkea hinta voi johtaa siihen, että hoito jää helposti kesken ja ongelmat ratkaisematta.

Panostamalla nyt vaikkapa 10 miljoonaa euroa lisää hoitohenkilökuntaan kasvattamalla muun muassa hoitajamitoitusta, lisäämällä hoitotiloja ja tarvittaessa ostamalla palveluita ulkoistettuna, voidaan odottaa jopa viisinkertaista säästöä tulevaisuudessa panostukseen nähden laskeneiden sosiaalimenojen, kuten työttömyyskorvausten, toimeentulotuen ja työkyvyttömyyseläkkeiden kautta. Lisäksi aikainen puuttuminen johtaa tulevaisuudessa verotulojen kasvamiseen lisääntyneiden ansiotyöläisten kautta. Myös työterveydessä on hyvä ottaa käyttöön laajemminkin nopeasti saatava keskusteluapu, sillä mielenterveyteen liittyvät sairauspoissaolot ovat valtava rasite yhteiskunnalle yli 100 miljoonan hintalapun kanssa.

Samalla vähennetään myös ihmisten omakohtaista kokemusta elämän merkityksettömyydestä ja säästetään läheisten sairaspoissaoloista, kun heidän energiansa eivät mene täysin omasta läheisestä huolehtimiseen. Itse tulen ajamaan panostuksia mielenterveyteen mikäli pääsen kunnallisvaaleissa läpi ja kymmenen vuoden päästä joku muu saa ottaa vaikka kunnian tästä päätöksestä – kunhan ihmiset tulevat hoidetuksi.

Video: Tampereen mielenterveyskriisi

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

2 vastausta artikkeliin “Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö luo säästöjä ja parantaa hyvinvointia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: