Lyhytterapiapalveluita tulee lisätä ja hoitoonpääsyä on nopeutettava

Mielenterveyspalveluiden tilanne Tampereella on suorastaan katastrofaalinen tällä hetkellä. Jonot terapiaan ovat useiden kuukausien mittaisia ja hoidon saamiseksi on käytävä pitkä ja monimutkainen taistelu useiden eri toimijoiden kanssa.

Tällä hetkellä mielenterveyspalveluiden piiriin on hyvin hankala päästä. Pitkät keskustelut lääkärien kanssa ja päätökset hoidon aloittamisesta kestävät usein kuukausia. Tällöinkään takuuta varsinaiseen terapiaan pääsystä ei ole. Monella on kuitenkin ongelmia, joiden hoitaminen ei vaatisi akuuttia laitoshoitoa tai pitkää terapiasessiota, vaan elämään ilmestyneet mielenterveyden vaivat voisi hoitaa jo niiden ilmetessä lyhytterapian avulla.

Tampereen kaupungin tuleekin ohjata budjettiaan ennaltaehkäisevään mielenterveystoimintaan. Oma ideani on lisätä merkittävästi panostuksia mielenterveyden ennaltaehkäiseviin palveluihin ja lyhytterapiaan. Terveyskeskusten yhteyteen voisi lisätä mahdollisuuden käydä juttelemassa asioista ammattilaisen kanssa vaikkapa kävelemällä vastaanotolle, samaan tapaan kuin vaikkapa sairaslomaa hakiessa tai jalkavaivoja näyttäessä. Vaihtoehtoisesti tätä toimintaa varten voisi tehdä myös keskitettyjä palveluita. Mielenterveyden ongelmat tulevat kansanterveydelle kalliiksi ja ne ovat paljon yleisempiä kuin esimerkiksi migreeni – miksi niitä ei hoideta samaan tapaan? Ne tulevat myös kalliiksi, sillä mielenterveydestä aiheutuneet haitat maksavat valtiolle vuositasolla peräti 11 miljardia euroa.

Pääsemällä avun piiriin heti, kun siltä tuntuu, voidaan ehkäistä pitkittyneet mielenterveysongelmat ja niiden syveneminen, kuten myös suuret työkyvyttömyyskulut ja muut sosiaalimenot. Yksilöiden saadessa apua heti, voidaan ennaltaehkäistä paljon tulevia ongelmia ja yksilöt kokevat yhteiskunnan ottavan heidän vaivansa vakavasti ja syrjäytymisen uhka laskee. Panostamalla etupainotteisesti kaikkien mielenterveyden hoitoon, syntyy säästöjä sekä kuntatasolla että työnantajien piirissä, kun mielenterveysvaivojen takia vältytään sairaspoissaoloilta. Näiden säästöjen saamiseksi pitää kuitenkin lopettaa palveluista leikkaaminen välittömästi. Esimerkiksi koronan myötä kaupunki sai rahaa elvytykseen ja yksi parhaista keinoista olisikin kasvattaa merkittävästi panostuksia mielenterveyden ennaltaehkäisevään hoitoon.

Mielenterveys ei saa olla myöskään raha-asia. Jo nyt hyvätuloiset voivat halutessaan varata käytännössä samalle päivälle ajan yksityiselle klinikalle terapeutille, ilman lääkärin lähetettä. Kaupungin panostuksilla sama tilanne voitaisiin saada myös pienituloisille, opiskelijoille ja työttömille. Etenkin opiskelijoiden asemaa pitää parantaa ja opiskelijat tulisi asettaa samalle viivalle muiden kaupunkilaisten kanssa.

LUE MYÖS: Lyhytterapiapalveluita tulee lisätä ja hoitoonpääsyä on nopeutettava

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

2 vastausta artikkeliin “Lyhytterapiapalveluita tulee lisätä ja hoitoonpääsyä on nopeutettava

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: