Lyhytterapiapalveluita tulee lisätä ja hoitoonpääsyä on nopeutettava

You are currently viewing Lyhytterapiapalveluita tulee lisätä ja hoitoonpääsyä on nopeutettava
Terapia ei saa olla kiinni tulotasosta

Mielenterveyspalveluiden tilanne Tampereella on suorastaan katastrofaalinen tällä hetkellä. Jonot terapiaan ovat useiden kuukausien mittaisia ja hoidon saamiseksi on käytävä pitkä ja monimutkainen taistelu useiden eri toimijoiden kanssa.

Tällä hetkellä mielenterveyspalveluiden piiriin on hyvin hankala päästä. Pitkät keskustelut lääkärien kanssa ja päätökset hoidon aloittamisesta kestävät usein kuukausia. Tällöinkään takuuta varsinaiseen terapiaan pääsystä ei ole. Monella on kuitenkin ongelmia, joiden hoitaminen ei vaatisi akuuttia laitoshoitoa tai pitkää terapiasessiota, vaan elämään ilmestyneet mielenterveyden vaivat voisi hoitaa jo niiden ilmetessä lyhytterapian avulla.

Tampereen kaupungin tuleekin ohjata budjettiaan ennaltaehkäisevään mielenterveystoimintaan. Oma ideani on lisätä merkittävästi panostuksia mielenterveyden ennaltaehkäiseviin palveluihin ja lyhytterapiaan. Terveyskeskusten yhteyteen voisi lisätä mahdollisuuden käydä juttelemassa asioista ammattilaisen kanssa vaikkapa kävelemällä vastaanotolle, samaan tapaan kuin vaikkapa sairaslomaa hakiessa tai jalkavaivoja näyttäessä. Vaihtoehtoisesti tätä toimintaa varten voisi tehdä myös keskitettyjä palveluita. Mielenterveyden ongelmat tulevat kansanterveydelle kalliiksi ja ne ovat paljon yleisempiä kuin esimerkiksi migreeni – miksi niitä ei hoideta samaan tapaan? Ne tulevat myös kalliiksi, sillä mielenterveydestä aiheutuneet haitat maksavat valtiolle vuositasolla peräti 11 miljardia euroa.

Mainos

Pääsemällä avun piiriin heti, kun siltä tuntuu, voidaan ehkäistä pitkittyneet mielenterveysongelmat ja niiden syveneminen, kuten myös suuret työkyvyttömyyskulut ja muut sosiaalimenot. Yksilöiden saadessa apua heti, voidaan ennaltaehkäistä paljon tulevia ongelmia ja yksilöt kokevat yhteiskunnan ottavan heidän vaivansa vakavasti ja syrjäytymisen uhka laskee. Panostamalla etupainotteisesti kaikkien mielenterveyden hoitoon, syntyy säästöjä sekä kuntatasolla että työnantajien piirissä, kun mielenterveysvaivojen takia vältytään sairaspoissaoloilta. Näiden säästöjen saamiseksi pitää kuitenkin lopettaa palveluista leikkaaminen välittömästi. Esimerkiksi koronan myötä kaupunki sai rahaa elvytykseen ja yksi parhaista keinoista olisikin kasvattaa merkittävästi panostuksia mielenterveyden ennaltaehkäisevään hoitoon.

Mielenterveys ei saa olla myöskään raha-asia. Jo nyt hyvätuloiset voivat halutessaan varata käytännössä samalle päivälle ajan yksityiselle klinikalle terapeutille, ilman lääkärin lähetettä. Kaupungin panostuksilla sama tilanne voitaisiin saada myös pienituloisille, opiskelijoille ja työttömille. Etenkin opiskelijoiden asemaa pitää parantaa ja opiskelijat tulisi asettaa samalle viivalle muiden kaupunkilaisten kanssa.

LUE MYÖS: Lyhytterapiapalveluita tulee lisätä ja hoitoonpääsyä on nopeutettava

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.