Autoilu ei ole rajoittamaton ihmisoikeus

You are currently viewing Autoilu ei ole rajoittamaton ihmisoikeus
Autoilu ei ole perusoikeus.

Poliisi on keskeyttänyt usein Elokapinan autoilua ja päästöjä vastustavia mielenosoituksia, viimeksi tiistaina. Vaikka keskustelusta voisi muuta luulla, autoilu ei ole ihmisoikeus.

Somessa kommentointi lähtee näissä tilanteissa aina laukalle ja samalla vaaditaan elinkautisia mielenosoittajille. Eli niille ihmisille, jotka demokratian puitteissa puolustavat myös sinun ja läheistesi tulevaisuutta. Ihmisille, jotka puolustavat myös tulevia sukupolvia kriisin vaikutuksilta.

Mielenosoittaminen on ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa heppoisin perustein. Jos mieltä saa osoittaa vain esimerkiksi autoilun puolesta tai vaikkapa vain vasemmistopuolueita vastaan, emme ole sen enempää oikeusvaltio, kuin vaikkapa Venäjä.

Mainos

Lue myös: Riikka Purran kommentit maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ovat puhdasta rasismia

Tunnin häiriö autoliikenteeseen on muuten valtavasti pienempi haitta, kuin jatkuva päästöjen lisääminen ja ilmastonmuutoksen sekä luontokadon kiihdyttäminen. Oikeus elämään on merkittävä ja tärkeä perusoikeus, oikeus autoiluun ei ole edes perusoikeus. Siksi on jopa perusteltua rajoittaa autoilua muiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Suuttumus kannattaisi ehkä kohdistaa mielenosoittajien sijaan päättäjiin, jotka vaarantavat kaikkien oikeuden elämään. Ei nuoriin, jotka puolustavat perusoikeuksia.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.