Nuorilta leikkaaminen on vastuutonta ja typerää politiikkaa

You are currently viewing Nuorilta leikkaaminen on vastuutonta ja typerää politiikkaa
Kuvituskuva: Afta Putta Gunawan on Pexels.com

Nuorilta leikkaaminen on vastuutonta ja typerää politiikkaa. Orpon hallituksen leikkaukset nuorisotyöhön, lastensuojeluun, nuorten kuntoutukseen ja opiskelijoiden tukiin kasvattavat eriarvoisuutta ja kurjistavat nuorten elämää. Vaikutukset heijastuvat valitettavasti pitkälle tulevaisuuteen.

Hallitus on päättänyt tehdä valtavia eriarvoisuutta kasvattavia leikkauksia nuorille, vaikka vaaleissa kukaan ei tainnut näiden leikkausten puolesta kampanjoida, eivätkä nuoret sen puolesta äänestäneet. Äänestystulos ei tosiaan leikkauksia ajanut ja valtiokin velkaantuu, vaikka muuta luvattiin. Nyt on vaarana se, että hallitus tekee samat virheet, mitä tehtiin 1990-luvulla ja vuoden 2008 lamassa.

Yksi leikkuriin joutuvista kohteista on nuorisotyö, jonka merkitystä ei kovin moni täysin ymmärrä. Nuorisotyön avulla nuoret voivat löytää omat vahvuutensa ja kehittää itseään. Nuorisotyö on myös erinomaisen halpa keino puuttua varhaisessa vaiheessa ongelmiin. Leikkaukset siitä heikentävät nuorten mahdollisuuksia saada tarvitsemaansa tukea ja ohjausta, ja lisäävät riskiä syrjäytyä yhteiskunnasta. Nuorisotyöhön sijoitetut eurot tulevat kuitenkin moninkertaisina takaisin. Hallitus ei tätä joko ymmärrä tai sitten se ei pikavoittojen toivossa siitä välitä. Laskunhan maksaa aina joku muu.

Mainos

Lastensuojelu on toinen tärkeä osa monen nuoren hyvinvointia ja yllätysyllätys siitäkin leikataan. Lastensuojelun jälkihuollon tehtävänä on suojella ja edistää lapsen/nuoren oikeuksia sekä heitä elämässä ja ohjata turvalliseen aikuisuuteen. On ihan käsittämätöntä, miten hallitus ajaa leikkauksia lastensuojeluun samalla, kun se ajaa yhä useamman perheen ja nuoren köyhyyteen. Kenties hallitus tavoittelee tosiaan pikavauhtia pääsyä Ruotsin tielle.

Nuorten kuntoutus ja tuki ovat myös tärkeitä osa-alueita, joita leikkaukset koskettavat. Nuoret tarvitsevat tukea ja kuntoutusta esimerkiksi mielenterveysongelmien, päihdeongelmien tai oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen. Leikkaukset näillä alueilla johtavat varmasti mielenterveysongelmien kasvuun ja pidentyneisiin etuusjaksoihin, mikä ei ole lainkaan talousviisasta. Jo nyt mielenterveyden ongelmat maksavat 11 miljardia euroa vuodessa – tulevaisuudessa helposti enemmän. Tuo summa vastaa muuten aikalailla Orpon hallituksen alijäämää. Rahaa kyllä on rikkaiden veronkevennyksiin, mutta ei nuoriin. Nuoret eivät äänestä yhtä aktiivisesti, joten heiltä voi leikata. Alaikäisiltä vielä enemmän.

Hallitus aikoo myös leikata laajasti opiskelijoilta ja lisää opintotuen lainapainoitteisuutta merkittävästi. Yhä useampi opiskelija kärsii mielenterveysongelmista ja opinnoissa on haasteita. Jatkossa ehkä ainoastaan hyvätuloiset ja hyvinvoivat opiskelijat voivat opiskella korkeakouluissa. Se lienee hallituksen tarkoitus. Joka tapauksessa leikkaukset ovat kaikkea muuta, kuin mitä Orpo ennen vaaleja lupasi.

Leikkaukset nuorisolta kasvattavat eriarvoisuutta ja kurjistavat nuorten elämää. Lisäksi se nakertaa nuorten uskoa demokratiaan – eihän kukaan tällaista ennen vaaleja luvannut.

Yhteiskunnan pitää panostaa nuorten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen, eikä nuoria kohtaan pitäisi tehdä vastuutonta ja typerää politiikkaa. Nyt kun näin käy, niin tulevaisuudessa ei tosiaan taida olla työkykyisiä veronmaksajia.

Alkaa jo vaikuttaa siltä, että tätähän Orpo taitaakin haluta.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.