Miestenpäivän nostona miesten kokema epätasa-arvoisuus

Santeri Kärki, Miesten tasa-arvo, Tasa-arvo, Miehet, vihreät, Tampere, Kuntavaalit 2021

Tänään vietetään miestenpäivää, jota ei kuitenkaan löydy liputettavista juhlapäivistä. Samalla on kuitenkin hyvä nostaa esiin epäkohtia, mitä miehet joutuvat elämässään kokemaan sukupuolensa takia.

”Miehisyyteen” liittyy edelleen vahvoja stereotypioita, joita on onneksi viime vuosina alettu murtaa. Pitäisi aina olla vahva, pitäisi olla miestenlehtien osoittamassa kunnossa, tunteista ei saisi puhua ja kaikki pitäisi osata tehdä itse. Kaikkien sukupuolien kohdalla tällainen kategorisointi on vaarallista. Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa miehen mallia – jokaisen tulisi saada olla sellaisia kuin haluavat ilman, että aletaan haukkua vaikka inceliksi tai mammanpojaksi.

Yhteiskunnassa on myös monia miehiä koskettavia ongelmia. Miehet ovat tilastoissa erittäin yliedustettuja muun muassa mielenterveys- ja päihdeongelmissa. Miehet ovat useammin syrjäytyneitä ja miehillä on selvästi suuremmat itsemurhaluvut. Nämä liittyvät osittain stereotyyppiseen miehenkuvaan. Näihin ongelmiin tulee kiinnittää huomiota tulevaisuudessa entistä enemmän.

Myös perheen keskuudessa miesten asema on heikohko. Vapaat jakaantuvat epätasaisemmin, minkä lisäksi isillä on usein heikommat oikeudet ja mahdollisuudet omiin lapsiin. Lisäksi tunnustettua isyyttä ei voi perua määräajan jälkeen vaikka lapsi ei olisi oma, mikä on aivan käsittämätön epäkohta. Nämä tulisi korjata lakimuutoksilla.

Lisäksi asepalvelus on yksi räikeimmistä epätasa-arvon kohteista yhteiskunnassa. Miesten on pakko suorittaa joko armeija tai siviilipalvelus, muuten vaihtoehto on vapauden menetys. Ja tämä vain siksi, että olet sukupuoleltasi mies. Tämä tulisi korjata tasa-arvoisella asevelvollisuudella – sukupuoli ei saa johtaa eriarvoiseen asemaan.

Miestenpäivä on hyvä ajankohta nostaa myös näitä epäkohtia esiin. Muuttamalla asenteita ahtaita miesten rooleja kohtaan ja tekemällä muutoksia lakiin voidaan päästä lähemmäs tasa-arvoa.

Hyvää miestenpäivää kaikille. Toivottavasti tulevaisuudessa ei kuitenkaan vietetä erikseen miesten tai naisten päivää, vaan voitaisiin yhdess juhlistaa yhtenä merkkipäivänä sukupuolten monimuotoisuutta!

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: