Tasa-arvon eteen on vielä paljon tehtävää

Tänään vietetään Minna Canthin päivää ja tasa-arvon päivää. Tasa-arvon päivä on kirjailija Minna Canthin syntymäpäivä. Canth oli aikaansa edellä ja edisti naisten asemaa jo 1800-luvulla tekemällä töitä muun muassa naisten koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi.

Suomessa on globaalilla tasolla hyvä tilanne tasa-arvon suhteen, mutta tasa-arvo ei ole missään mielessä valmis. Esimerkiksi naispoliitikot kokevat erittäin paljon vihapuhetta ja misogyniaa omassa arjessaan. Myös julkisuudessa jotkut miespuoliset henkilöt kutsuvat naisia alentavasti ja esimerkiksi pääministerin toimien kritisoimisen sijaan moni ottaa kohteeksi ulkonäön, sukupuolen tai kaupan kassan kokemuksen. Tytöttely on myös valitettavan yleistä.

Muita suuria tasa-arvon ongelmia ovat mm.

– Naisen euro on vain 84 senttiä ja naiset ovat aliedustettuja johtotehtävissä.

– Poikien lukutaito on selvästi tyttöjä heikompi ja miehet ovat yliedustettuina itsemurha- ja päihdetilastoissa.

– Epätasa-arvoinen varusmiespalvelus, joka rikkoo räikeästi YK:n ihmisoikeuksien julistusta.

Lue myös: Asepalveluksen epätasa-arvoisuus on räikeä epäkohta yhteiskunnassa

– Naisten kokema turvattomuus (”#Textmewhenyougothome”) ja sen vähättely esimerkiksi NotAllMen-kampanjalla.

– Mielenterveys- ja päihdehoitojen nopea saatavuus on kiinni varallisuudesta ja työpaikasta, sillä Kelan tukemaan terapiaan joutuu odottamaan kuukausia. Stigma on myös vahva ja voi johtaa kiusaamiseen tai syrjintään.

Lue myös: Tampereen kaupungin tulee ottaa päätöksenteossaan huomioon mielenterveysvaikutukset

– Suomessa esiintyy edelleen sukupuolisyrjintää työnhaussa, vaikka se on vähentynyt hieman. Työnhaussa tulisikin ottaa käyttöön valtakunnallisesti anonyymi rekrytointi.

– Vammaisiin kohdistuu paljon syrjintää puheissa, palveluissa ja työnhaussa, minkä lisäksi heidän ihmisoikeuksiaan on rajoitettu eri osa-alueilla ilman pätevää syytä

Tässä on vain osa tasa-arvoon liittyvistä ongelmista, joiden saralla on tehtävää. Tasa-arvon päivä on hyvä hetki muistuttaa, mitä kaikkea vielä voidaan tehdä asioiden eteen. Näitä asioita voidaan korjata kuitenkin vuoden jokaisena päivänä.

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: