Suomen yrittäjät ajavat sunnuntain tuplapalkan poistoa ja muita heikennyksiä työelämään

You are currently viewing Suomen yrittäjät ajavat sunnuntain tuplapalkan poistoa ja muita heikennyksiä työelämään
Photo by Startup Stock Photos on Pexels.com

Suomen Yrittäjien mielestä sunnuntain tuplapalkasta pitäisi luopua. Se on vain turha kuluerä ja hankaloittaa palkkausta. Samalla irtisanomista tulisi helpottaa.

Suomen yrittäjät julkaisi pitkän listan työelämäuudistuksia (lue: heikennyksiä), joita se haluaisi Orpon hallituksen ajavan. Sunnuntaipalkan lakkauttaminen, helpompi irtisanominen, valtion viranomaistoiminnan yksityistäminen ja moni muu Orpin kuolaama uudistus päätyi listalle. Käytännössä tämä tietää palkan alennuksia “sopimalla” kaikista pienituloisimmille. Jos et suostu, lennät pihalle ja saat karenssin. Myös liittoon kuuluminen johtaisi jenkkien tapaan irtisanomiseen. Karua kyytiä.

Valitettavasti hallitus noudattaa täysin EK:n ja Suomen yrittäjien linjauksia, joten tämä tulee todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin pöydälle.

Mainos

Sunnuntain tuplapalkka on yksi monista ay-liikkeen saavutuksista. Työntekijällä on oltava päiviä, kun voi lähtökohtaisesti suunnitella elämäänsä ja nauttia vapaasta. Ja tuplapalkka on ollut keino kompensoida menetettyä vapaa-aikaa.

Ilman sunnuntailisiä kärsijöitä ovat myös pk-yritykset. Ihmisillä ei ole varaa kuluttaa, joten kun palkkoja leikataan lisää, moni joutuu laittamaan lapun luukulle. Valtiollekin uudistus olisi farssi, sillä moni matalapalkka-aloilla työskentelevä putoaisi toimeentulotuelle.

Leikkaus on jälleen sellainen, että se kohdistuu etenkin pienituloisiin. Eivät hyvätuloiset asiantuntijat tee töitä viikonloppuisin. Esimerkiksi kaupan kassat, hoitotyöntekijät ja vaikkapa huoltomiehet joutuvat kuitenkin vapaistaan luopumaan ja viikonlopun kompensaatiot voivat muodostaa ison osan palkasta. Noh, taas voi tulla 20 % leikkaus tuloihin, vaikka kävisi töissä.

Ja kun hallitus ajaa paikallista sopimista, niin sunnuntailisistä voitaneen pian luopua “sopimalla”. Samalla voidaan siirtyä tekemään kuuden päivän työviikkoa melkein samalla palkalla, mitä se oli ennen Orpon kauhuhallituksen aikoja. 

Sitä saa mitä tilaa. Valitettavasti me muut joudumme kärsimään siitä, että jotkut äänestivät hallituspuolueita kaikesta huolimatta.

Vielä on aikaa toimia. Osallistukaa lakkoihin, pitäkää ääntä. Jos me ei nyt puolusteta meidän oikeuksia, kohta niitä ei ole. Sieltä on pitkä tie takaisin.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.