Samlingspartiets främjande av nyliberalism orsakar fattigdom och orolighet – därför bör det inte få makt i Finland. Vad är nyliberalism och varför är den skadlig för de flesta finländare?
Nyliberalismen har smugit sig in i Finland under åren. Det är viktigt att känna igen nyliberalismens skadliga effekter på fattiga människor och arbetstagare. Ideologin straffar hårt de allra fattigaste och fäller välfärdsstaten i sitt fall.
Nyliberalismen är en ekonomisk ideologi som betonar marknadens frihet och minskningen av statens roll i ekonomin. Dess anhängare hävdar att den främjar ekonomisk tillväxt och effektivitet. I verkligheten är bevisen kontroversiella och ekonomisk tillväxt har traditionellt stannat runt 2 %. Det är ingen slump att det ofta har varit så även i Finland under Samlingspartiets ledning.
Läs också: 5 betydande skäl varför nedskärningspolitik inte är ekonomiskt klokt
Nyliberalism ökar fattigdom och utanförskap
För fattiga människor kan konsekvenserna av nyliberalism vara tunga. För det första kan dess mål att minska statens roll leda till försvagning av offentliga tjänster, som sjukvård och utbildning. Detta gör dessa tjänster mindre tillgängliga för dem som behöver dem mest. Du kanske redan har lagt märke till i vilken kris social- och hälsovården befinner sig. Eller hur stora klassstorlekarna är. Tacka Samlingspartiet.
Läs också: Socialskyddets nedskärningar leder till avmattning av ekonomisk tillväxt och minskar säkerheten
För det andra betonar nyliberalism tävling och strävan efter vinst på marknaderna. Detta kan leda till företagens strävan att maximera vinster på bekostnad av andra behov, som arbetstagarnas rättigheter och välbefinnande. För de fattiga kan detta innebära lågavlönade arbeten, osäkra anställningar och svaga sociala skyddsnät. Alla dessa förändringar kommer för övrigt i den kommande regeringsprogrammet.
Dessutom leder nyliberal politik till ökande klyfta mellan inkomster i samhället. När de rika blir rikare kan de fattiga hamna ännu längre bort från ekonomiskt välståndets centrum. Detta kan öka ojämlikheten och minska samhällets sammanhållning. Det nya regeringsprogrammet ökar redan inkomstklyftorna på många olika sätt.
Vi måste kritiskt granska ekonomisk politiks effekter och se till att den gynnar alla medborgare. Vi måste se till att ekonomisk tillväxt gagnar alla och inte bara en privilegierad fåtal. En rättvis samhälle bör vara utgångspunkten för all politik – inte att förbättra de få priviligierades ställning.