Effekterna av nyliberalism – hur Samlingspartiets politik hotar finländsk välfärd

Du visar för närvarande Effekterna av nyliberalism – hur Samlingspartiets politik hotar finländsk välfärd
Nyliberalism bryr sig inte om förlorarna på marknaden. Foto av: Pixabay on Pexels.com

Samlingspartiets främjande av nyliberalism orsakar fattigdom och orolighet – därför bör det inte få makt i Finland. Vad är nyliberalism och varför är den skadlig för de flesta finländare?

Nyliberalismen har smugit sig in i Finland under åren. Det är viktigt att känna igen  nyliberalismens skadliga effekter på fattiga människor och arbetstagare. Ideologin straffar hårt de allra fattigaste och fäller välfärdsstaten i sitt fall.

Nyliberalismen är en ekonomisk ideologi som betonar marknadens frihet och minskningen av statens roll i ekonomin. Dess anhängare hävdar att den främjar ekonomisk tillväxt och effektivitet. I verkligheten är bevisen kontroversiella och ekonomisk tillväxt har traditionellt stannat runt 2 %. Det är ingen slump att det ofta har varit så även i Finland under Samlingspartiets ledning.

Mainos

Läs också5 betydande skäl varför nedskärningspolitik inte är ekonomiskt klokt

Nyliberalism ökar fattigdom och utanförskap

För fattiga människor kan konsekvenserna av nyliberalism vara tunga. För det första kan dess mål att minska statens roll leda till försvagning av offentliga tjänster, som sjukvård och utbildning. Detta gör dessa tjänster mindre tillgängliga för dem som behöver dem mest. Du kanske redan har lagt märke till i vilken kris social- och hälsovården befinner sig. Eller hur stora klassstorlekarna är. Tacka Samlingspartiet.

Läs ocksåSocialskyddets nedskärningar leder till avmattning av ekonomisk tillväxt och minskar säkerheten

För det andra betonar nyliberalism tävling och strävan efter vinst på marknaderna. Detta kan leda till företagens strävan att maximera vinster på bekostnad av andra behov, som arbetstagarnas rättigheter och välbefinnande. För de fattiga kan detta innebära lågavlönade arbeten, osäkra anställningar och svaga sociala skyddsnät. Alla dessa förändringar kommer för övrigt i den kommande regeringsprogrammet.

Dessutom leder nyliberal politik till ökande klyfta mellan inkomster i samhället. När de rika blir rikare kan de fattiga hamna ännu längre bort från ekonomiskt välståndets centrum. Detta kan öka ojämlikheten och minska samhällets sammanhållning. Det nya regeringsprogrammet ökar redan inkomstklyftorna på många olika sätt.

Läs också: Orpo-regeringens nedskärningar av arbetslöshetsunderstöd och bostadsstöd kan minska inkomsterna med över en femtedel

Vi måste kritiskt granska ekonomisk politiks effekter och se till att den gynnar alla medborgare. Vi måste se till att ekonomisk tillväxt gagnar alla och inte bara en privilegierad fåtal. En rättvis samhälle bör vara utgångspunkten för all politik – inte att förbättra de få priviligierades ställning.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.