Var var du när Petteri Orpos regering förstörde demokratin?

Du visar för närvarande Var var du när Petteri Orpos regering förstörde demokratin?
Photo by Vincent M.A. Janssen on Pexels.com

“Var var du när Petteri Orpos regering förstörde demokratin och varför gjorde du ingenting?” Detta kan frågas om 30 år om vi är tysta nu. Utvecklingen i Finland är mycket oroande för demokratin för närvarande.

Vems åsikt är det att mänskliga rättigheter, jämlikhet och minoriteters rättigheter inte hör till demokratin? Vem begränsar mänskliga rättigheter under förevändning av en påstådd kris?

Någon skulle kunna svara Putin. Och han skulle inte ha fel. Tyvärr gäller samma sak också för Sannfinländarna och Jussi Halla-Aho.

Mainos

Halla-Aho kommenterade i en intervju med Biskop Teemu Laajasalo att enligt honom hör inte mänskliga rättigheter, jämlikhet eller minoriteters rättigheter till demokratin. Han kunde inte ha mer fel, eftersom demokratin och rättsstatsprincipen bör i optimala fall säkerställa alla rättigheter, även om det finns partier som Sannfinländarna och Samlingspartiet som struntar i mänskliga rättigheter i regeringen.

Läs också: 4 skäl varför Sannfinländarna utgör ett verkligt hot mot demokratin och västerländska mänskliga rättigheter

Regeringen håller på att snabbt genomföra nedskärningar i de allra fattigaste människornas försörjning, vilket hotar förverkligandet av deras grundläggande rättigheter. För att detta ska hända väljer Grundlagsutskottet experter som de lyssnar på i frågan. Detta är enastående.

Dessutom försöker regeringen under förevändning av några få ryska flyktingar stänga gränserna för alla asylsökande. Detta står också i strid med grundlagen, men riktningen är skrämmande – nästan varje grym handling i världen har börjat med att mänskliga rättigheter trampas på av någon förevändning. Det har varit en brant nedförsbacke sedan början av kränkningen av mänskliga rättigheter. Medlen måste vara proportionerliga i förhållande till hotet. Det är det inte nu. Det verkar som om en rasistisk och självisk agenda kommer att drivas på grund av den kris som Ryssland har orsakat. Gränserna kommer snart att vara stängda för alla icke-vita. 

Läs också: Rasism är inte patriotiskt

Utvecklingen var precis sådan i Ryssland, där man så småningom började trampa på grundlagen och mänskliga rättigheter av olika förevändningar. Nu driver Sannfinländarna helt samma agenda i Finland. Om Finland börjar trampa på flyktingars mänskliga rättigheter är det bara en kort väg till att minoriteterna är nästa på tur. 

Det är här du bör vara mycket vaken, eller snart kan vi säga att en civiliserad stat och demokrati är ett minne blott. Vi är på väg mot Ungerns och Rysslands väg, förutom den berömda vägen till Sverige.

Enorma “framgångar” för den blåsvarta regeringen under en knappt ett år lång period.

Var var du när Orpos regering förstörde demokratin och varför gjorde du ingenting? Detta kan frågas om 30 år. Förhoppningsvis är svaret att jag var där för att stoppa utvecklingen, och jag var inte tyst. 

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.