Convoy-mielenosoittajat kävivät käsiksi mediaan – toiminta on tuomittavaa, mutta medialla on peiliin katsomisen paikka

Convoy-mielenosoitus oli lopulta pelkkä tussahdus, jonka järjestäjiin kuuluivat monet äärioikeistolaiset toimijat sekä Venäjä-mieliset yksityishenkilöt. Mukaan saatiin houkuteltua perinteisesti porukkaa, joka ei ymmärrä politiikasta tai yhteiskunnasta juuri mitään ja toiminta menikin vähemmän yllättäen kännäämiseksi, väkivaltaiseksi toiminnaksi ja älyttömäksi median tavaroiden varasteluksi.

Media oli tilanteessa uhri, mutta uhria syyllistämättä etenkin kaupallisella medialla olisi peiliin katsomisen paikka.

Kaupallisten mediatoimijoiden kommenttipalstat ovat yleensä täynnä kaikkea tyhmää ja turhaa öyhötystä, mutta etenkin näiden toimijoiden Facebook-alustat ovat aivan järkyttävän ihmiskuonan kaatopaikka. Facebookin kaltaisten toimijoiden algoritmit nostavat esiin postauksia, jotka keräävät paljon reaktioita ja aiheuttavat keskustelua. Tästä syystä moni media ei juurikaan moderoi keskusteluitaan (tosin esimerkiksi YLE ja Aamulehti toimivat tässä usein esimerkillisesti). Provosoivat otsikot tuovat lukijoita ja lukuisat älyvapaat, vihapuheeseen rinnastettavat kommentit saavat pysyä näkyvissä, koska niiden avulla postaukset saavat enemmän näkyvyyttä ja täten mediat enemmän tuloja klikkausten muodossa.

Mainos

Valitettavasti tämä toimintamalli on aiheuttanut sen, että kommenttipalstat ovat täynnä toinen toistaan pahempaa törkyä, älyttömiä aasinsiltoja maahanmuuttoon ja ihmisiä uhkaillaan aika avoimesti. Jos samaa tehtäisiin “oikeassa maailmassa”, moni huutelijoista olisi päätynyt jo käräjille. Kun tila on noin turvaton, niin harva tolkun ihminen uskaltaa enää kommentoida ja puhe on erittäin polarisoitunut juuri tuohon törkyyn ja kuonaan. Samalla öyhöt luulevat, että heidän puheillaan on paljon kannatusta ja nyt jo vuosia vapaana vellonut vihapuhekeskustelu on johtanut siihen, että moni ennen tolkun ihmiseksi identifioitunutkin on päätynyt ulostamaan suustaan kaiken pahan olon ja paskan, miettimättä yhtään, miltä se voi tuntua esimerkiksi kommentin kohteena olevasta ihmisestä tai ihmisryhmästä. Törkypuheesta on näiden medioiden kommenttipalstoissa tullut uusi normi ja puheen taso on koventunut, mikä taas vähentää järkevien ihmisten osallistumismahdollisuuksia – kukapa jaksaa vääntää päivästä toiseen surkeita argumentteja laukovien puhuvien autojen tai Suomi-lippuun itsensä koristaneen “Persu-botin” kanssa?

Puheista on lyhyt matka tekoihin, ja se on nähty jo aiemminkin. Convoy-mielenosoituksessa pahaa oloa purettiin monella tavalla “somen säännöillä”, eli seurauksista ei tarvinnut välittää, koska näin on tehty netissä jo yli puoli vuosikymmentä. Mielenosoitus jäi onneksi pieneksi, mutta esimerkiksi jenkeistä Capitolin valtaus osoittaa sen, kuinka pahasti se paska voi lentää tuulettimeen, jos älyttömään törkykommentointiin ei puututa.

Lue myös: Jokainen yksilö voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

Nyt onkin hyvä esittää medialle kysymys: olisiko aika tarjota keskustelijoille turvallinen tila ja palauttaa järki keskusteluun, vaikka sitten omien mainostulojen laskemisen uhalla? Voitaisiinko omilla toimilla vähentää polarisaatiota ja esimerkiksi uutisia taustoittaa muutenkin, kuin kutsumalla ääripäät kommentoimaan asiaa, jonka ei pitäisi olla edes mielipidekysymys (kuten ihmisoikeudet)? Ja voisiko media jakaa Facebookissa porttikieltoja niille, jotka eivät osaa käyttäytyä ja kunnioittaa toisia ihmisiä? Eihän esimerkiksi kaupoissa, baareissa tai työpaikallakaan saa käyttäytyä rumasti muita kohtaan. Miksi sosiaalisessa mediassa näin saa käyttäytyä? Median velvollisuus on tarjota turvallinen tila myös kansalaisten keskustelulle – nyt näin ei tapahdu ja ällöttävät äärimielipiteet rajoittavat muiden kansalaisten sananvapautta.

Lue myös: Rasismia torjutaan asennemuutoksilla

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.