Tästä syystä tarvitsemme maksuttoman ehkäisyn Pirkanmaalle!

Maksuton ehkäisy, Tampereen Vihreät, Vihreät nuoret, Tampereen VIhreät nuoret, maksuton ehkäisy alle 30v, Pirkanmaa, Tampere

Maksuttomalla ehkäisyllä on monia hyviä puolia. Tilastojen mukaan suurin osa alle 30-vuotiaista käyttää ehkäisyä ja etenkin kondomi on hyvin yleinen metodi. Lukiolaisista ja ammattikoululaisista vain noin joka kymmenes oli käyttämättä ehkäisyä elämänsä aikana.

Maksuton ehkäisy on toimiva keino esimerkiksi siksi, että ehkäisyn ostaminen voi olla nuoren taloudelle kova paikka. Opiskelijoiden tulot ovat jo nyt aivan liian pienet ja talous tiukoilla, joten ehkäisypillerien tai kondomin osto voi romuttaa nuoren taloutta merkittävällä tavalla kuukaudessa, jolloin ehkäisyn käyttäminen voi jäädä vähemmälle. Jokainen esimerkiksi ehkäisypillereitä käyttänyt tietää, että esimerkiksi muutaman sadan kuukausituloilla ei välttämättä ehkäisyyn rahallisesti kauheasti panosteta.

Toiseksi maksuton ehkäisy vähentää aborttien määrää merkittävästi. Käyttämällä ehkäisyä epätoivottuja raskauksia syntyy vähemmän ja niiden hoitamiseen ei jouduta käyttämään rahaa yhtä paljoa, mitä ilmainen ehkäisy tulisi maksamaan. Lisäksi aborttien vähenemisen kannalta olennaista on se, että abortin tehnyt yksilö ei joudu vaikeuksiin esimerkiksi henkisesti, kun aborttia ei edes tarvitse tehdä.

Kolmas puoli on luonnollisesti seksitautien väheneminen. Jos ehkäisyä ja ehkäisyneuvontaa on aina saatavilla sekä testaaminen on tehty helpoksi ja stigmattomaksi, seksitautien riski laskee huomattavasti. Viimeisten vuosien aikana esimerkiksi klamydiatartuntojen määrä nuorilla on kasvanut selvästi ja panostamalla ehkäisyyn näiden määrää voidaan vähentää. Pahimmillaanhan klamydia voi olla oireeton ja aiheuttaa lapsettomuutta, mikä voi vaikuttaa yksilön elämään erittäin valtavalla tasolla.

Nuoret ovat usein myös pienempituloisia ja juuri edellä mainituilla opiskelijoilla ehkäisy voi olla isokin kuluerä (opiskelijoiden toimeentulo ja mielenterveys ovat muutenkin vaakalaudalla). Kaikki eivät opiskele, mutta moni on nyky-yhteiskunnan murroksen takia sirpaleisesti pätkä- tai osa-aikatöissä, joissa toimeentulo ei ole varmaa. Tämänkin takia ilmainen ehkäisy on tarpeellinen.

Mikäli minut valitaan Pirkanmaan aluevaltuustoon, tulen ensitilassa ajamaan kaikille alle 30-vuotiaille maksutonta ehkäisyä edellä mainittujen syiden takia. Meillä ei ole tätäkään asiaa varaa jättää hoitamatta.

Lue myös: Tampereen kaupungin tulee ottaa päätöksenteossaan huomioon mielenterveysvaikutukset

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: