Naisvihaa vai kritiikkiä?

You are currently viewing Naisvihaa vai kritiikkiä?
Naisviha on naisvihaa, kritiikki on kritiikkiä.

Kritiikkiä vai naisvihaa? Iltalehti loistaa jälleen oikeistokonservatismillaan ja käyttää pääkirjoituksessaan vähän amerikan tyylistä aiheen vierestä puhumista. Tai ongelman vähättelyä.

Naisviha on Suomessa erittäin todellista ja Sanna Marin joutui kohtaamaan sitä erittäin paljon, kaikista hallituksen saavutuksista huolimatta. Samoin kokivat monet muut naisministerit, mutta myös moni naispuolinen kansanedustaja kokee naisvihaa. Heidän kompetenssiaan vähätellään, koska he ovat naisia.

Vai oletko ikinä kuullut huutelua kassasedistä siinä yhteydessä, kun joku miespoliitikko puhuu taloudesta?

Mainos

Iltalehden kirjoitus on ongelmallinen, koska siinä viitataan naisvihan ja kritiikin olevan jotenkin sama asia. Kritiikki eroaa kuitenkin aika valtavasti naisvihasta. Niiden eroa ei tule alkaa tällä tavalla hämärtää.

Lue myös: Naistenpäivä on hyvä hetki muistaa, että ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyys

Artikkelissa mainittu Krista Kiurun saama kritiikki oli monessa kohtaa kritiikkiä esiintymistä kohtaan. Kukaan ei vetänyt naisviha-korttia näissä keisseissä, koska kritiikki kohdistui tekoihin ja esiintymiseen. Se taas ei olisi enää kritiikkiä, jos puhuttaisiin “viettelevässä mekossa esiintyvästä ministeristä”. You get the difference.

Poliitikkojen tekoja ja tekemisiä saa ja pitääkin kritisoida. Mutta huulipunahallitus-tyyppiset heitot on sitä itteään. Moni nainen myös kokee sukupuolispesifiä vihapuhetta ja aivan liian paljon somessa ja usein vihapuheessa ei ole niinkään monen kohdalla kyse sanomisista, vaan keskustelijan ulkonäöstä jne.

Tekstissä mainitun Pekka Haaviston tapauksessa taas vihapuhe johtuu paljolti hänen seksuaalisesta suuntautumisesta. Sekin on väärin ja on ihan samantyyppistä schaibaa, kuin naisiin kohdistunut vihapuhe. Haavisto ei ole valkoinen heteromies, joten jostain syystä tietty typerystö kokee tarpeekseen vähätellä hänen sanomisiaan tämän ominaisuuden perusteella. Vaikka Haavisto on erittäin pätevä kansanedustaja.

Summa summarum: välillä poliitikkoja on aiheellista kritisoida ja kritiikki kuuluu lajiin. Siinä ei ole mitään vikaa. Naisviha taas ei ole kritiikkiä, vaan naisvihaa. Niissä on vissi ero.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.