Naistenpäivä on hyvä hetki muistaa, että ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyys

You are currently viewing Naistenpäivä on hyvä hetki muistaa, että ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyys
Naistenpäivä on tärkeä hetki muistaa ihmisoikeuksien tärkeys maailmalla. Kuvituskuva: Pexels.com

Hyvää naistenpäivää jokaiselle! Suomessa naisten asema on globaalilla tasolla hyvä, mutta monessa paikassa naisten asema on ottanut jopa takapakkia. Onkin hyvä muistaa näin Naistenpäivänä, että ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselviä, vaan niitä pitää jatkuvasti puolustaa.

Eräiden arvioiden mukaan tasa-arvo on vielä noin 300 vuoden päässä. Lukema on käsittämätön omasta kuplastani katsottuna, mutta kertoo loppujen lopuksi hyvin siitä, miten konservatiivisimmissa maissa ihmisoikeuksia poljetaan rajusti. Sitä ei voi suomalainen kovin helposti ymmärtää. Naistenpäivä on Suomessa juhla, jonka merkitys ei ole ollut suuri viimeisinä vuosina, mutta maailmalla naistenpäivä on tärkeä hetki tuoda esiin epäkohtia.

Suomalaisten oman tilanteen takia otammekin valitettavasti ihmisoikeudet toisinaan itsestäänselvinä. Naisten oikeudet ottivat koronan aikaan takapakkia ympäri maailmaa ja näin tapahtui myös Euroopassa. Etenkin konservatiivioikeiston nousu on johtanut naisten ja myös monen muun haavoittuvassa asemassa olevan ihmisryhmän oikeuksien polkemiseen.

Mainos

Lue myös: Jussi Halla-Ahon rasistiset päivitykset pelaavat suoraan Venäjän pussiin

Esimerkkejä löytyy myös läheltä. Venäjällä ihmisoikeuksia riisuttiin vähitellen ja nyt ne ovat harvassa. Unkarissa on myös huolestuttava tilanne. Vaikka meillä Suomessa asiat on verrattain hyvin, niin esimerkiksi oikeistopuolueiden ajamat kikyt ja leikkaukset vaikuttavat etenkin naisiin ja uhkaavat viedä Suomea ajassa taaksepäin. Leikkaukset osuvat koviten naisvaltaisille aloille ja moniin lapsiperheisiin, mikä voi johtaa siihen, että naiset jäävät useammin kotiin lasten kanssa sen sijaan, että tekisivät uraa.

Naistenpäivä on erittäin hyvä hetki juhlistaa omia oikeuksia ja muistaa niitä, joilla ei oikeuksia ole. Muistakaamme myös oma historiamme – reilut sata vuotta sitten tilanne oli naisille erittäin huono ja historian haamut yrittävät toisinaan pinnalle, esimerkiksi abortin vastustamisessa. Hyvää tilannetta voidaan parantaa, mutta ihmisoikeuksissa voidaan mennä myös taaksepäin, jos niitä ei aktiivisesti puolusteta.

Hyvää naistenpäivää kaikille!

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Olavi Koskela

    Kukapa sitä kieltämään, että maailmassa on ihan nokko maita, joissa naisten oikeudet ovat vielä täysin hakusessa. Tähän, ilmeisen usein uskonnolliseen fundamentalismiin perustuvaan syrjintään on vain kovin vaikeaa puuttua ulkopuolelta. No, raa’alla voimalla, lyhytaikaisesti, se voi toimia, kuten Afganistanissa. Mutta pysyvän muutoksen on lähdettävä alhaalta ja tämän kaltaiset muutokset ovat kyllä ikävän hitaita sukupolvikysymyksiä. No, meillähän naisten suurin ongelma tuntuu olevan sitkeässä istuva näennäissyrjintä, jonka mukaan naisen euro on yhä vain jotain 80 c. VMP!

    1. Paljon on maita, jossa on syrjintää, mutta uskonto on vain yksi tekosyy, jolla sitä perustellaan. Esimerkiksi Venäjällä uskonto ei ole ainoa tekosyy, jonka takia naisten asema on surkea. Se on aina konservatiivien vallankäyttöä ja oman etuoikeutetun aseman pönkittämistä. Ulkopuoleltahan näihin voidaan puuttua ja etenkin nykyisessä keskinäisriippuvaisessa globaalissa maailmassa erilaiset sanktiot ja pakotteet ovat paras keino puuttua – harva maa pärjää täysin yksin. Samaa mieltä siitä, että valitettavan hidasta on muutos.

      Viimeiseen kommenttiisi tein pienen muutoksen, ei käytetä naisia halventavia ilmaisuja jatkossa.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.