Tampereella ja koko Suomessa on käsillä akuutti mielenterveyskriisi, joka vaatii välitöntä puuttumista.
Mielenterveysongelmat maksavat Suomelle yli 11 miljardia (!!) euroa vuodessa. Nämä kulut syntyvät pääosin siitä, että ihmiset joutuvat työkyvyttömiksi, syrjäytyvät ja hoidattamaan ongelmiaan pitkään kestävän terapian sekä erilaisten tukevien palveluiden kautta. Jokainen syrjäytynyt ihminen on tragedia ja tämä meininki ei voi jatkua.
Jotkut puolueet esittävät koronan jälkeen leikkauslistoja, mutta leikkaukset kuuluvat lääkäreille, ei politiikkaan. Poliitikkojen tehtävän on tarjota resursseja parempien ja nopeampien palveluiden toteuttamiseksi.
Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö luo säästöjä ja parantaa hyvinvointia
Miten mielenterveyskriisi sitten ratkaistaan?
Ensinnäkin, Tampereella on otettava käyttöön walk-in-klinikat terapiapalveluihin. Jos jonkun ihmisen tekee mieli mennä puhumaan vaikka omasta ahdistuksesta, masennuksesta tai muusta vastaavasta vaivasta, tulisi hänen voida mennä hoitajan tai lääkärin vastaanotolle samalla lailla, kuin ihmisen, joka on hakemassa sairaslomaa kuumeen takia. Tällä tavalla yksilö tulee kuulluksi heti ja hoitoprosessi voi alkaa.
Lisäksi meidän tulee ottaa käyttöön lyhytterapiapalvelut. Kaikkien ongelmat eivät vaadi pitkäaikaista hoitoa ja lyhytterapia on oiva tapa hoitaa ongelmia jo ennen niiden syventymistä. Nykyään mielenterveysongelmiin apua saadakseen tulee käydä kolmen kuukauden ajan keskusteluita lääkärin kanssa ja saatava psykologin lausunto, ennen kuin voi hakea Kelalta tukea terapiaan. Prosessi on liian monimutkainen ja sitä tulee sujuvoittaa. Terapia on voitava aloittaa viikon sisään ensikontaktista.
Yksi aliarvostettu osasto on päihdehoito. Päihdehoidon palveluihin tulee lisätä mahdollisuus myös keskustella ongelmista ammattilaisen kanssa. Nykyään hoitokeinoja pyritään yksilöimään tilanteen mukaan, mutta turhan usein keskusteluapua ei ole saatavilla vertaistukiryhmien ohella. Panostamalla päihteiden käytön syihin ihmiset voidaan saada helpommin irti päihteistä. Moniammatillista hoitoa tulee lisätä.
Kaikki tämä summautuu siihen, että terapiatakuu pitää toteuttaa. Jokaisen on päästävä terapiaan viimeistään kuukauden sisällä ensikontaktista, optimitilanteessa terapia voitaisiin aloittaa jo viikon sisään. Tämä vaatii lisää terapeutteja, mutta tulee maksamaan itsensä takaisin moninkertaisena säästyneiden kulujen takia. Myös opiskelijat tulee saada nopean avun piiriin – vuoden odotusaika on liian pitkä.
Tässä tämän päivän mietteet. Voit kertoa kommenteissa, mitä muita asioita juuri Sinä kaipaisit!
Lue myös: Lyhytterapiapalveluita tulee lisätä ja hoitoonpääsyä on nopeutettava
Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.