Liian suuret työttömyysetuudet? Näin meitä huijataan leikkauksiin

You are currently viewing Liian suuret työttömyysetuudet? Näin meitä huijataan leikkauksiin
Iltalehden artikkelissa ja somessa kansalaisia johdetaan vakavasti harhaan. Kuvituskuva.

Iltalehti on ensimmäisenä mediana aloittanut mielipiteiden muokkauksen leikkauspolitiikan toteuttamiseksi. Iltalehden artikkelissa kerrotaan, kuinka 39-vuotias Emma saa 1500 euroa rahaa kuukaudessa tililleen tekemättä mitään. Uutisen tarkoitus on puhtaasti luoda kuvaa siitä, että liian suuret työttömyysetuudet saavat kansalaiset jäämään kotisohvalla lojumaan.

Iltalehden uutinen on maksumuurin takana, joten luonnollisesti koko kuvaa ei välity kansalle. Otsikko itsessään on jo provosoiva: Kauppatieteiden maisteri Emma on kannustinloukussa – tällainen summa tilille kilahtaa tekemättä mitään. Kuva alla:

Kuva Iltalehden facebook-sivulta.
Iltalehti on aloittanut kansan mielipiteen muokkaamisen leikkausten puolesta. Uutisesta saa kuvan, että liian suuret työttömyysetuudet saavat monet välttämään töihin menoa.

Iltalehden Facebook-sivulla tekstissä mainitaan, että Emman tilille kilahtaa joka kuukausi noin 1500 euroa. Sen pidemmälle uutista ei kansalle avattu ja meno on sen mukaista. Äänekkäin öyhöjoukko on jo vaatimassa valtavia leikkauksia työttömyysetuuksiin ja kertovat, kuinka saavat itse töissä saman summan. “Liian suuret työttömyysetuudet” kannustavat vain lojumaan sohvalla.

Mainos

Uutisen luoma kuva työttömyysetuuksista on hyvin vaarallinen ja virheellinen ja sen ainoa tarkoitus on saada kansa kannattamaan leikkauksia.

Tämä olikin uutisen tarkoitus. En tiedä uutisen sisällöstä sen enempää tai onko siinä avattu totuutta enempää, mutta uutisen luoma kuva työttömyysetuuksista on hyvin vaarallinen ja virheellinen ja sen ainoa tarkoitus on saada kansa kannattamaan leikkauksia. Tätä iltapäivälehdet ovat tehneet aiemminkin ja esimerkiksi Saku Timonen on kertonut asiasta usein, kuten tässä tekstissä.

Todellisuudessa moni elää huomattavasti köyhemmissä oloissa. Kelan maksamien työttömyysetuuksien määrä on nettona 595,36 e/20 päivää ja vuositasolle laskettuna n. 640,01 e/kk. Nämä ovat siis niitä summia, joita öyhöttäjät ovat valmiita leikkaamaan. Monen toimeentulo kokonaisuudessaan on alle 1000 e/kk, mikä on erittäin kaukana pienimmistä palkoista. Usein etuuksia joudutaan täydentämään myös toimeentulotuella.

Lisää matalista etuuksista ja hallituksen vaikutuksista suomalaisen toimeentuloon voit lukea näistä teksteistä:

Vappusatanen toteutui huomaamatta

Unohtuiko inhimillisyys? Kokoomus aikoo leikata köyhältä, vaikka kaikki kulut ovat kasvaneet

Otsikossa on myös toinen johdatteleva väite, eli että Emma saisi etuudet tekemättä mitään. Väärin, sillä myös ansiosidonnaisella olevat joutuvat hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa karenssien uhalla. Kukaan Suomessa ei saa ilman velvoitteita nostaa työttömyysetuuksia. Jatkossa tosin ansiosidonnaisen saaminen voi olla hankalampaa, kun Kokoomus ajaa tarkastelujaksoa työssäoloehdon täyttymiseen 12 kk mittaiseksi. Näin ollen lähinnä downshiftaajat saisivat etuuksia pirstaleisessa työelämässä, kun taas “normaalit” työntekijät jäävät useammin matalille Kelan etuuksille.

Joka tapauksessa uutinen teki tehtävänsä ja nyt Kokoomus ajaa varmasti entistä kovemmin leikkauspolitiikkaa etuuksiin. Samalla kansa sitä haluaa, koska moni elää harhaisessa uskossa, että etuudet ovat oikeasti näin korkeat. Eivät ne ole, vaan paljon pienemmät ja moni menisi töihin, jos niitä olisi.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.