Aktiivimallin poistaminen hyödyttää kaikkia

You are currently viewing Aktiivimallin poistaminen hyödyttää kaikkia
Aktiivimalli ei juurikaan vaikuttanut työllistymiseen. Kuva: Pixabay

Viime aikoina mediassa on paljon puhuttu niin sanotusta aktiivimallista, jonka Juha Sipilän johtama porvarihallitus lanseerasi hallituskautensa aikana. Malli törmäsi usein perustuslakiin, mutta se saatiin lopulta runnottua väkisin läpi asiantuntijoiden varoitteluista huolimatta.

Aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työnhakija velvoitetaan hakemaan työtä ja joko käymään 18 tuntia töissä tai olemaan kursseilla vaadittu määräaika. Työksi lasketaan vain TES:n mukaan tehty työ, eli esimerkiksi naapurin ruohikon leikkaamista ei tähän aktiivisuuteen lasketa.

Aktiivimalli oli, kuten useat asiantuntijat varoittelivatkin, täysi farssi. Arvioitaessa aktiivimallin toimintaa jo väliraportissa todettiin, ettei se lisännyt työllisyyttä oikeastaan ollenkaan ja loppuraportissa tuomio oli sama. Kyseisessä mallissa pitkäaikaistyöttömille ainoa tulos oli oikeastaan vain tukien leikkaantuminen, sillä heitä ei töihin pakotteista huolimatta otettu. Lisäksi aktiivimalli heikensi näiden ihmisten toimeentuloa siten, että toimeentulotukimenot kasvoivat. Hallitus ei ymmärtänyt tai ei halunnut ymmärtää, että työpaikkoja ei yksinkertaisesti ollut tarjolla kaikille työttömille.

Mainos

Tähän väliin iskivät myös erilaiset kurssien järjestäjät, jotka järjestivät kursseja, joissa opetellaan vaikkapa kättelemään tai hyppäämään tuolin päältä kohti työelämää. Kurssit eivät auttaneet ketään työllistymään, mutta kurssien vetäjät tienasivat hyvät rahat humpuukilla, ja aiheuttivat lisäkuluja veronmaksajille. Lisäksi ongelmana oli se, että esimerkiksi syrjäseuduilla ei ole työtä yhtä paljoa kuin kasvukeskuksissa, ja välimatkat jonkun parin tunnin keikan takia olisivat aiheuttaneet monesti työttömille enemmän kuluja kuin tuloja

Aktiivimalli kaadettiin Marinin hallituksen aikana

Aktiivimallin kuoppaaminen on vain yksi lukuisista toimista, joita nykyinen hallitus on joutunut tekemään edellisen hallituksen säädettyä lakeja ja asetuksia pikavauhdilla välittämättä seurauksista. Nyt työttömät pystyvät jälleen hakemaan vapaasti itselleen sopivaa työtä. Se, että aktiivimallia ei ole, ei tarkoita kuitenkaan sitä, että työtön voisi vain lojua kotona – työttömyysetuuksia voidaan edelleen leikata tarpeen vaatiessa.

Lue myös: Miksi duunarit vihaavat AY-liikettä, vaikka se puolustaa heitä?

Valitettavasti aktiivimalli saattoi kuitenkin aiheuttaa lisää stressiä, nöyryytystä ja velkaantumista jo valmiiksi vaikeassa asemassa oleville.

Toivottavasti hallitus pystyy toteuttamaan esimerkiksi palkkatuetun työn tekemisen lisäämisen, sillä se on paljon parempi tapa työllistää oikeasti ihmisiä kuin malli, jossa tukia vain leikataan, vaikka töitä ei ole.

Edit: Aktiivimalli lakkautettiin Sanna Marinin hallituksen päätöksellä 1.1.2020.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.