Väärin työllistetty – maahanmuuttajien työllisyys ennätyskorkealla

You are currently viewing Väärin työllistetty – maahanmuuttajien työllisyys ennätyskorkealla
Väärin työllistetty? Maahanmuuttajien työllisyysluvut ovat roimassa kasvussa.

“Väärin työllistetty”, oli Some-kansan öyhöttävän osan reaktio, kun HS kertoi maahanmuuttajien työllisyyden nousseen peräti 72 %:iin. Kehityskulku on hyvä, mutta moni alkoi kehitellä jo olkiukkoja asiasta.

Kaksi vuotta sitten työllisyys oli vain 64 %, joten nousu on ollut aivan käsittämätön. Työllisyys koko maan tasolla ulkomaalaistaustaisten kohdalla on selvästi suurempi, kuin mitä se on monessa perussuomalaisessa kunnassa, mikä saikin monen somekommentoijan suoltamaan painokelvotonta öyhötystä eri palstoille.

Kehitys on hyvän politiikan tulosta. Sanna Marinin hallitus vaihto kepistä porkkanaan ja työllisyys kasvoi ennätyslukemiin. Samalla työvoimapalveluita on parannettu ja ihmiset ovat alkaneet saada tukea oikea-aikaisesti, mikä on näkynyt parantuneina työllisyyslukuina kautta rintaman. Jos haluat lukea muut Marinin hallituksen saavutukset, klikkaa tästä.

Mainos

Valitettavasti tulevaisuudessa kehityskulku voi olla hyvin päinvastainen, sillä Kokoomus aikoo hallituksessa leikata julkiselta puolelta ja perua monia hyviä työllisyysparannuksia. Samalla se meinaa leikata etuja, mikä tarkoittaa sitä, että yhä useampi ihminen passivoituu ja syrjäytyy. Tällöin valtion tulopuoli kärsii valtavasti ja etuuksia maksetaan edelleen paljon. Järkevämpää olisi laittaa rahaa palveluihin ja varmistaa, että ihmiset pysyvät työelämäkuntoisina, sillä esimerkiksi mielenterveyden vaivat maksavat vuosittain 11 miljardia euroa, eli enemmän, kuin valtion alijäämä on normaalina vuotena.

Lue myös: Oikeistolainen leikkauspolitiikka on ajanut kunta-alan kriisiin

Somekansan mukaan maahanmuuttajia on väärin työllistetty

Somekansan mukaan maahanmuuttajien työllistyminen ei voi olla totta ja huutelut ovat olleet luvalla sanoen ala-arvoisia. Osa on päättänyt, että tilastot eivät voi pitää paikkaansa, vaikka Hesarinkin artikkelissa kerrottiin, että tulokset ovat tilastollisesti merkitseviä. Eli toisin sanoen mittaustapaa ei ole muutettu ja tilastot ovat verrannollisia aiempiin tilastoihin.

Moni lyttäsi tilastoa myös sillä, että maahanmuuttajat eivät tekisi täysiä tunteja tai he tekisivät töitä liian matalalla palkalla. Täysiä tunteja eivät tee kaikki suomalaisetkaan ja Sipilän hallituksen aikana muutettiin tapaa tulkita työllisyyttä, joten tulokset ovat erittäin vertailukelpoisia. Matala palkka taas ei johdu maahanmuuttajista itsestään, vaan taustalla on paljon rakenteita, jotka estävät maahanmuuttajia työllistymästä paremmin maksettuihin töihin. Tässäkään vika ei ole maahanmuuttajissa, vaan siinä, että ihmiset ja instituutiot ylläpitävät syrjiviä rakenteita. Jos taas mietitään alipalkkausta, niin se ei ole maahanmuuttajan vika, vaan sen työnantajan, joka rikkoo lakia. Tästä pitäisikin rankaista pitkillä tuomioilla.

Älkää siis sortuko rasismiin tai uskoko rasisteja, vaan ottakaa oppia. Ketään ei ole väärin työllistetty, vaan kaikki on mennyt sääntökirjan mukaan. Marinin hallitus on tehnyt paljon hyvää, mutta jatkossa suunta voi olla taas alaspäin, jos oikeistolaiset eivät ota oppia.

P.s Bonuksena torpataan toinenkin rasistinen väite, eli hoitajapula: se ei johdu maahanmuutosta.

@sanekoo92

#Perussuomalaiset rakastaa vissiin kilpailla typeryydestä ja siitä, kuka on eniten rasisti 🙃🙃 #rasismi #maahanmuutto #hoitajapula #ihmisoikeudet

♬ Dum Dum – Capo 13

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.