Asumistuella ja toimeentulotuella ei tueta rikkaiden asumista – eikä oikea laita edes tiedä sitä

You are currently viewing Asumistuella ja toimeentulotuella ei tueta rikkaiden asumista – eikä oikea laita edes tiedä sitä
Asumistuella ja toimeentulotuella ei kustanneta luksuselämää rantahuvilassa.

Twitterissä moni oikean laidan edustaja on puolustellut asumistuen ja toimeentulotuen asumisosien leikkauksia sillä, että valtion tehtävä ei ole maksaa rikkaiden asumista. Valitettavasti nämä lausunnot ilmentävät jälleen oikean laidan tietämättömyyttä ja/tai häikäilemättömyyttä.

Poliittisen kentän oikea laita vetää jälleen keskustelua aiheen viereen. Totuudesta puhuminen asumismenojen osalta ei saisi kansan hyväksyntää. Nykyiselläänkään rikkaiden asumista ei tueta kyseisillä tuilla. Silti oikeisto on valmis luomaan päinvastaista mielikuvaa.

Hallituksen päätökset toimeentulotuen asumismenojen enimmäismääristä ovat kyseenalaisia yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien kannalta. Valitettavasti oikeisto, sen sijaan että myöntäisi mitä tekee, alkaa vetämään ääriesimerkkejä siitä, miten 5 000 e vuokraa kun ei makseta, niin on meno kuin Neuvostoliitossa “vassarien mielestä.”

Mainos

Todellisuudessahan tilanne on se, että jos vuokra on tuota tasoa, niin silloin yleensä tulot ja varallisuus ovat myös sellaista luokkaa, että oikeutta asumistukeen tai toimeentulotukeen ei ole. Asumistuilla ei muutenkaan kateta kenenkään koko vuokraa, vaan tarkoitus on tukea inhimillistä asumista ja ehkäistä ihmisten joutumista kodittomaksi (tai toimeentulotuelle).

Tällaisilla äärimmäisillä esimerkeillä huijataan ihmisiä ajattelemaan leikkausten olevan jotenkin oikeutettuja. Oikea laita menee totuuden vierestä, koska heidän tekonsa eivät kestä päivänvaloa eivätkä saisi yleistä hyväksyntää, jos ihmiset oikeasti ymmärtäisivät, miten etuudet toimivat ja ketkä niitä saavat. Nyt tilanne on se, että todella moni perhe ajautuu syvemmälle köyhyyteen ja jääneekin sinne, siitä huolimatta, että vanhempi on töissä. Samalla luottotiedoton leipäjonossa oleva työkyvytön ihminen on leipäjonossa viikkoa aikaisemmin.

Se on se todellisuus, missä eletään. Ja nämä ihmiset kärsivät leikkauksista. Eikä leikkauksilla saada lisää työkykyisiä, pikemmin päinvastoin. Asunnottomuus ei kenenkään omilla aivoillaan miettivän kohdalla johda työllistymiseen.

Leikkaukset toimeentulotuen asumismenoihin ja asumistukiin aiheuttavat köyhyyttä ja kärsimystä ja ovat kyseenalaisia ihmisten yhdenvertaisuuden ja liikkumisvapauden kannalta. Sen esiin nostaminen ei ole “kommunismia”, vaan olennainen osa demokratiaa ja kansalaiskeskustelua.

Asialliseen ja faktapohjaiseen keskusteluun oikea laita ei taida edes pystyä. Se on pelottava lähtökohta johtaa tätä maata.

Lue myös: “Kalja-Make” on uusi Sossu-Tatu

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.