Leikkaukset vastaanottorahasta voivat tarkoittaa leikkauksia perustoimeentulotuesta

You are currently viewing Leikkaukset vastaanottorahasta voivat tarkoittaa leikkauksia perustoimeentulotuesta
Leikkaukset vastaanottorahasta ovat kyseenalainen toimi ihmisoikeuksien kannalta.

Perustuslakivaliokunta päätti, että 5 euroa päivässä on riittävä määrä ruokaan. PeVin mielestä leikkaukset vastaanottorahasta eivät vaaranna ihmisten minimisuojaa. Jatkossa vastaanottoraha voi olla pienimmillään 43 % perustoimeentulotuen perusosasta.

Päätös tehtiin koskien vastaanottorahaa yhteistaloudessa asuvan kohdalla. Pariskunnan osapuolien pitää selvitä siis 5 eurolla ruokamenoistaan. Määrä on julmetun pieni ja kertoo valitettavan paljon hallituksen arvoista.

Päätöksen myötä määriteltiin jollain tasolla se, paljonko perustuslain 19.1 §:n minimisuoja Suomessa on. Pykälä turvaa jokaiselle ”oikeuden välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon” kaikissa tilanteissa ja ilman ehtoja. Vaikka Suomen perusturvan taso on jo ollut riittämätön niin YK:n kuin Euroopan neuvoston mielestä, siitä huolimatta hallitus katsoo, että minimisuojaa ei ole vielä alitettu.

Mainos

Päätös on julma jo valmiiksi heikossa asemassa olevia kohtaan, mutta avaa myös eräänlaisen pandoran lippaan muille leikkauksille ja myös Suomessa syntyneiden sosiaaliturvan leikkauksille. Päätöksen myötä viimesijainen turva eli toimeentulotukikin voidaan leikata kyseiselle tasolle. Tätä ei ole vielä tehty, mutta seuraavan maahanmuuttokohun aikana leikkauksia voidaan yrittää ujuttaa salaa läpi. Yhdenvertainen kohtelu kansalaisia kohtaan voitaisiin ulottaa tässä kohtaa minimitasolle, eli myös tavallisen kansalaisen perustoimeentulo voisi laskea 43 %:iin nykyisestä tasosta. Vaikka linjaus oli, että tulo voi olla pienimmillään 43 % perustoimeentulotuesta tulee se asettumaan uudeksi normaaliksi vastaanottorahan osalta. Nykyinenkin perustoimeentulotuen taso on saanut monta noottia edellä mainituilta YK:lta ja Euroopan neuvostolta, mutta sen lisäksi esimerkiksi perusosien väliaikaiset alennukset ovat vaarantaneet ihmisten oikeuden elämään.

Ja jos joku ei tiennyt, perustoimeentulotuella ei todellakaan elintasosurffata.

Perustuslakivaliokunta linjasi myös, että leikkaukset työttömyyturvasta eivät ole perustuslain vastaisia. Valiokunta ei siis välitä esimerkiksi YK:n tai Euroopan neuvoston lausunnoista. Lapsiperheköyhyys syventyy, eikä leikkausten yhteisvaikutuksia ole otettu huomioon PeVin lausunnoissa. Näin on käynyt toteen se, että Kokoomus halusi perustuslakivaliokunnan haltuunsa, jotta se ei tulisi “hyvien uudistusten” tielle.

Hyvinvointivaltio voidaan tässä kohtaa hyvästellä. Tervetuloa oikeistovaltakuntaan, jossa köyhä ei saa ruokaakaan kuin leipäjonosta. 

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.