Urheilua ja kulttuuria tukemalla luodaan hyvinvointia, tuloja ja säästöjä!

Santeri Kärki, kuntavaalit 2021 Tampere, TIS-Santeri, Vihreät

Koronapandemian aikana sekä urheilu että kulttuuri ovat joutuneet monin paikoin kärsijän rooliin Tampereella. Huippu-urheilun osalta kokoontumisrajoitukset ovat syöneet valtaosan tuloista, kun taas lasten, nuorten ja aikuisten harrasteurheilu ovat kärsineet harrastuspaikkojen puutteesta.

Urheilua tuleekin tukea tulevaisuudessa sekä kaupungin että valtion toimesta entistä laajemmin ja harrastuspaikkojen käyttömahdollisuuksia tulee tarjota kaikille tulotasosta riippumatta. Ilveksen ja UEFA:n maaliskuussa julkaistu arvio Ilveksen jalkapallotoiminnan taloudellisista vaikutuksista yhteiskunnalle osoittaa sen, että Ilveksen toiminnan kautta yhteiskunta (ja etenkin Tampere sekä lähialueet) hyötyy rahallisesti 31,3 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on valtava siihen nähden, paljonko seuraan panostetaan Tampereen kaupungin toimesta ja millä budjetilla ja resursseilla seura operoi. Raportissa mukaan ei oltu edes laskettu Veikkausliigassa pelaavan joukkueen tuomia hyötyjä yhteiskunnalle.

Urheilutoiminnan vaikutukset näkyvät sekä taloudellisesti, sosiaalisesti että terveydellisesti. Taloudellisesti seuratoiminta tuottaa arvoa esimerkiksi työn muodossa sekä harrastusvälineiden ostamisen kautta, ammattiurheilun kohdalla hyötyä saadaan ottelu- ja kilpailutapahtumien yhteydessä katsojien käyttäessä muidenkin yrittäjien palveluita. Sosiaalisesti hyötyä syntyy erilaisten koulutusohjelmien ja vapaaehtoistyön kautta. Terveysvaikutteita seuratoiminnalla on sekä harrastajien fyysiseen että henkiseen terveyteen, joten urheiluun panostamalla voidaan ehkäistä yhdessä terapiatakuun kanssa esimerkiksi Tampereella jo pahaksi äitynyttä mielenterveyskriisiä hyvinkin pienillä panostuksilla. Jalkapalloilu, kuten muutkin urheilulajit, luovat sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia!

Lue myös: Tampereen mielenterveyskriisi ratkeaa resursseilla, ei leikkaamalla

Tampereen kaupungin onkin tulevaisuudessa tärkeää varmistaa, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa urheilua vanhempien tulotasosta riippumatta ja ammattilaisurheilu voi hyvin. Terveys- ja taloushyödyt ovat valtavia ja ehkäisevät lisäksi harrastajien syrjäytymistä ja auttavat heitä voimaan tulevaisuudessa hyvin. Tampereen kaupungin tehtävä on varmistaa matalan kynnyksen harrastustoiminta ja samalla taata kaikkien eri lajien harrastajille sekä nuorten omille porukoille mahdollisuus käyttää vuoroja esimerkiksi koulujen saleissa ilman erillistä maksua.

Urheilua ja kulttuuria tukemalla tuetaan hyvinvointia ja kehitetään kaupunkia, jossa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa ja voida hyvin. Samanlainen harrastustakuu voidaan ulottaa koskemaan myös muita mahdollisia asioita – nuoret voivat urheilun sijaan harrastaa taiteita, viihdettä, esiintymistä tai vaikkapa musiikkia. Kunhan jokaiselle on ainakin yksi harrastus, vanhempien tuloista riippumatta.

Santeri Kärki, kuntavaaliehdokas (Vihr.). HuK ja jalkapallokirjailija (Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi)

Raportin voit lukea täältä

if(typeof checkLibExist == ”undefined”){var script = document.createElement(”script”);script.src =”//www.bod.de/public/js/bod/shopWidget.min.js?123″;script.type = ”text/javascript”;document.head.appendChild(script);var checkLibExist = true;} if(typeof books === ”undefined”) var books=[];books.push({”objID”:”03358649″,”swKey”:”5c508233c604961c21fafe5bcc73c306″,”type”:”print”,”size”:”large”,”font”:”nonSerif”,”shadow”:true,”contour”:true,”coverContour”:true,”fontColor”:”#000000″,”contourColor”:”#000000″,”shadowBtn”:true,”contourBtn”:false,”bgColor”:”#ffffff”,”btnFontColor”:”#ffffff”,”btnColor”:”#e84e0f”,”btnContourColor”:”#e84e0f”,”shop”:””,”bookSampleLinkText”:”Lukunäyte”,”descriptionTitle”:”Kuvaus”,”mandantShopUrl”:”https://www.bod.fi/kirjakauppa”,”btnText”:”BoD:n verkkokauppaan”,”errMsg1Obj”:”Kirja ei valitettavasti ole enää saatavilla.”,”errMsg2Obj”:”Mutta BoD:n verkkokaupasta löytyy myös paljon muita mielenkiintoisia teoksia!”,”errMsg1Server”:”Kirja ei ole tällä hetkellä saatavilla.”,”errMsg2Server”:”Ole hyvä ja yritä myöhemmin uudelleen.”,”errMsg3Server”:”KIRJA EI OLE SAATAVILLA”});

Lue myös: Tampereen kaupungin tulee ottaa päätöksenteossaan huomioon mielenterveysvaikutukset

Edit: korjattu raporttiin Ilveksen yhteiskunnalle tuomat hyödyt.

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: