Aluevaaleissa päätetään sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Yksi olennainen kysymys onkin, missä palveluita järjestetään eli mitkä palvelut ovat saatavilla läheltä ja mitkä keskitetysti.
Puolueen valinnalla on myös suuri rooli palveluiden järjestämisessä. Leikkauspuolueet pyrkivät pitämään palveluiden saamisen minimissä kulujen karsimisen takia. Samalla se tarkoittaa syrjäisemmillä seuduilla asuville sitä, että esimerkiksi terveyskeskukseen pääsy voi vaikeutua ja neuvolaankin voi joutua matkustamaan naapurikuntaan.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden peruspalvelut tulisi järjestää lähellä ihmistä, eikä niiden kanssa tule jäädä jumiin kuntarajojen suhteen. Jos naapurikunnan palvelupiste on lähempänä, niin sinne tulee päästä ja tällä tavoin toteuttaa yksilöiden valinnanvapautta.
Palveluiden järjestäminen lähellä yksilöä sekä niiden edullinen hinta auttavat ihmistä matalan kynnyksen hoitoon hakeutumisessa. Nopeasti aloitetulla hoidolla tai asiakkuudella voidaan myös luoda valtavat säästöt tulevaisuudessa, kun kulut mm. erikoissairaanhoitoon ja sosiaalityöhön laskevat pitkäaikaisen hoidontarpeen vähentyessä.
Lisäksi esimerkiksi neuvolapalvelut lähellä kotia ja tutun neuvolatyöntekijän kanssa tulisi järjestää jokaisella paikkakunnalla Pirkanmaalla, sillä pitkäaikainen ja luottamukseen perustuva asiakkuus edesauttaa perheen aikuisten jaksamista ja lapsen kehityksen seuraamisen. Sama luottamus on tärkeää synnyttää esimerkiksi aikuissosiaalityössä. Uhkakuvana on, että nämä palvelut kärsivät aluevaalien jälkeen, jos ihmisiä ajatellaan vain kuluina tai menoerinä.
Tulevaisuudessa erilaisia liikkuvia palveluita tulee hyödyntää enemmän muun muassa terveysbussien osalta ja ambulanssien paikanpäällä tehtävän hoidon kautta osana kokonaisvaltaista palvelukokonaisuutta. Digitalisaatiota voidaan käyttää apuna niiden asiakkaiden kohdalla, jotka siitä hyötyvät – se ei saa olla keino luoda säästöjä ihmisen hyvinvoinnin kustannuksella, mutta se voi olla keino tavoittaa ihmisiä paremmin ja matalalla kynnyksellä sekä sosiaali- että terveyspalveluiden osalta.
Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.