Tiede ja taide ovat Vihreille tärkeitä eduskuntavaaleissa

You are currently viewing Tiede ja taide ovat Vihreille tärkeitä eduskuntavaaleissa
Vihreät haluavat panostaa tieteeseen, tutkimukseen ja kulttuuriin eduskuntavaaleissa 2023. Kuvituskuva.

Tiede ja taide ovat jääneet eduskuntavaalien alla valitettavan paljon mediapimentoon, vaikka niiden rooli toimivan hyvinvointivaltion taustalla on merkittävä. Suurista puolueista Vihreillä on paljon hyviä ajatuksia, jotka toteutuessaan parantaisivat tieteen, taiteen ja kulttuurin asemaa sekä saavutettavuutta Suomessa.

Kaikki nämä osa-alueet ovat kärsineet vuosien saatossa typerästä lyhytjänteisestä leikkauspolitiikasta ja etenkin tutkimus ja koulutus ovat ottaneet siipeensä. Vihreät haluavatkin eduskuntavaaleissa parantaa tieteen, taiteen ja kulttuurin asemaa ja voinkin allekirjoittaa suurilta osin Vihreiden eduskuntavaalitavoitteet.

Tiede ja tutkimus ovat tärkeässä roolissa Vihreiden eduskuntavaalitavoitteissa

Korkea osaaminen, tiede ja tutkimus ovat Suomelle tärkeä pääoma. Vihreät haluavat turvata tutkimuksen vakaan, riittävän ja ennustettavan rahoituksen. Tämä tavoite on etenkin tärkeä, sillä edellisinä hallituskausina juustohöylällä leikkaaminen osui valitettavan usein tutkimukseen ja tieteeseen.

Mainos

Panostamalla rahallisia resursseja suomalainen tutkimus voidaan ehdottomasti nostaa maailman kärkipäähän. Tästä on myös valtavia taloudellisia hyötyjä, sillä eri tutkimusten avulla voi syntyä uusia innovaatioita ja näitä voivat hyödyntää suomalaiset yritykset. Lisääntynyt vienti luo talouskasvua, ja sitä ei voida saavuttaa leikkaamalla jatkuvasti koulutuksesta.

Samaan yhteyteen Vihreillä on vahva halu panostaa korkeakoulujen pitkäjänteiseen rahoitukseen. Se on välttämätöntä tehdä, sillä työelämä muuttuu ja yhä useammassa ammatissa korkeakoulutus on välttämätön. Riittävä ja laadukas opetus takaa myös sen, että Suomi saa uusia osaajia, joista on hyötyä talouskasvun saamisessa.

Lue myös: Koulujen ongelmat ratkaistaan resursseilla, ei kurittamalla

Vihreiden kulttuuritavoitteet eduskuntavaaleissa 2023

Vihreät ajaa eduskuntavaaleissa kulttuurin asiaa. Kuvassa "Kaakinmaan kirjasto".
Kulttuuriasioiden edistäminen on yksi Vihreiden keskeisiä teemoja eduskuntavaaleissa 2023.

Vihreät ovat historiallisesti katsoen olleet aina vahvasti kulttuurin ystäviä ja kuluttavat itsekin monenlaista kulttuuria. Vihreiden kulttuuripoliittisessa ohjelmassa tärkeää on varmistaa se, että kaikki voivat nauttia erilaisesta kulttuurista. Valitettavasti leikkauspolitiikan vaarana on se, että kulttuuripalvelut jäävät pelkän eliitin varaan ja esimerkiksi kirjastoja on enää hyvin harvassa paikassa. Kaikki kulttuurileikkaukset osuvat kovaa etenkin lapsiin, joilla ei ole rikas tausta. Valtakunnan tasolla kulttuuripalvelujen saaminen kaikkien ulottuville varmistetaan hyvällä ja oikeudenmukaisella rahoituksella sekä takaamalla erilaisia kulttuuripalveluja myös suurten kasvukeskusten ulkopuolella.

Panostaminen kulttuuriin on talouspoliittisestikin järkevää, sillä kulttuuri lisää hyvinvointia, tarjoaa ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa itseään, vahvistaa taloutta ja luo työpaikkoja. Vireästä kulttuurielämästä hyötyvät niin yksilöt, yhteisöt kuin esimerkiksi kunnat ja alueetkin. Kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytyksistä on pidettävä myös huolta ja niiden rahoitus tulee kirjata tiukasti hallitusohjelmaan, sillä kaikkia toimintoja ei voida toteuttaa kunnissa tai kaupungeissa. Vapaaehtoistyön rooli on tärkeä, eikä sillä voi korvata kuitenkaan esimerkiksi viranomaistoimintaa tai kuntien lakisääteisiä tehtäviä, vaan niiden avulla voidaan täydentää omia palveluita.

Lue myös: Urheilua ja kulttuuria tukemalla luodaan hyvinvointia, tuloja ja säästöjä!

Tiede ja taide ovat siis keskeisessä roolissa ja toisin kuin joillain muilla puolueilla, Vihreillä ei ole halua lähteä leikkaamaan näiltä. Ääni Vihreille on ääni tieteelle ja taiteelle.

Mitä mieltä sinä olet Vihreiden ajattelusta tieteeseen, tutkimukseen ja kulttuuriin liittyen? Voit kommentoida ajatuksesi alla olevaan kommenttiosioon!

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.