Suurituloiset henkilöt ovat usein kykeneviä hyödyntämään erilaisia verojärjestelyjä ja -välttelykeinoja, mikä johtaa siihen, että heidän veroasteensa jää merkittävästi alhaisemmaksi kuin keskituloisten tai pienituloisten henkilöiden. Suurituloisten verovälttelyn takia työssäkäyvät joutuvat maksamaan enemmän veroja ja kantavat suuremman osan verotaakasta.
Yksi suurituloisten verovälttelyn yleisimmistä keinoista on tulojen siirtäminen veroparatiiseihin. Näissä maissa verotus on usein hyvin alhainen tai jopa olematon, mikä mahdollistaa suurituloisten varallisuuden kasvattamisen verovapaasti. Lisäksi suurituloiset voivat käyttää erilaisia yritysjärjestelyjä ja verosuunnittelua hyödyntäviä keinoja, kuten holding-yhtiöitä, joiden avulla he voivat välttää osan tuloverostaan. Listaamattomat yritykset pystyvät kikkailemaan itselleen myös valtavat verohelpotukset ja näin ollen hyvin tienaavat osakeyhtiöiden omistajat maksavat veroja murto-osan siitä, mitä tavallinen tallaaja maksaa.
Suurituloisten verovälttely aiheuttaa sen, että eniten tienaavat maksavat suhteessa pienemmän osan tuloistaan veroja kuin keskituloiset tai pienituloiset. Työssäkäyvät joutuvat kompensoimaan tätä epätasa-arvoa maksamalla suurempaa veroastetta omista tuloistaan. Tämä voi johtaa siihen, että työntekijöiden motivaatio ja työn arvostus heikkenevät, kun he kokevat joutuvansa maksamaan suuremman osan yhteiskunnan verotaakasta kuin suurituloiset. Tavallinen duunari joutuu samalla maksamaan toki enemmän omista pääomatuloistaan veroja.
Moni varmasti vetoaa tässä kohtaa johonkin suhteellisuudentajuun ja siihen, että suurituloinen maksaa euromääräisesti enemmän. Sillä ei ole mitään väliä tosiasiassa, sillä jos on paljon tuloja, on maksukykyä ja usein myös tarvitsee enemmän yhteiskunnan infraa ja palveluita. Oikeudenmukaisuuden kannalta on tärkeämpää varmistaa, että jokainen voi elää inhimillistä elämää. Suurituloinen voi elää sellaista, vaikka nettotulot laskisivat kovemman verotuksen ansiosta.
Lue myös: Tiestitkö? Meillä ei ole varaa sosiaaliturvan leikkauksiin
Suurituloisten verovälttelyyn voidaan puuttua
Jotta suurituloisten verovälttelyä voidaan vähentää ja työssäkäyvien verotusta tasapuolistaa, tarvitaan tiukempia verolakeja ja -sääntöjä sekä kansainvälistä yhteistyötä. Veroparatiiseihin kohdistuvaa painetta tulee lisätä ja varmistaa, että niiden toiminta on läpinäkyvää ja verotusta valvotaan tehokkaasti.
Lisäksi verosuunnittelun keinot tulee tarkastella uudelleen ja tarvittaessa rajoittaa niiden käyttöä lainsäädännön avulla niin Suomessa kuin ulkomailla. Holding-yhtiöiden hyödyntämistä verovälttelyssä voidaan estää tiukentamalla sääntelyä ja asettamalla holding-yhtiöille tiukempia verovelvoitteita.
Globaalisti ajatellen varallisuusvero olisi paikallaan, jotta ihmiset aidosti maksaisivat maksukykynsä mukaan, eikä kukaan hyvätuloinen olisi ainoastaan vapaamatkustajana yhteiskunnassa. Jos totta puhutaan, niin globaalilla varallisuusverolla voitaisiin ratkaista jopa nälänhätä maailmassa. Valitettavasti voitot menevät kaiken edelle.
Lue myös: Miksi ihmiset vaativat lisää työtä, eivätkä lisää vapaa-aikaa?
Olisi myös tärkeää lisätä tietoisuutta suurituloisten verovälttelyn ongelmasta ja sen vaikutuksesta työssäkäyvien verotukseen. Kansalaisille tulee selkeästi kommunikoida, miten verovälttely vääristää verotuksen oikeudenmukaisuutta ja mitä toimenpiteitä voidaan tehdä sen vähentämiseksi. Silloin raivo voisi kohdistua kuvitteellisen “vihervasemmiston” sijaan niihin tahoihin, jotka ovt oikeasti syyllisiä korkeampaan ansiotulojen verotukseen eli oikeistopuolueisiin. Toki sitä voi aina jahdata omaa häntäänsä ja syyttää ongelmista kaikkia muita, paitsi oikeita syyllisiä.
Yhteiskunnan tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden kannalta on tärkeää, että suurituloiset eivät pääse välttelemään verojaan ja että verotus kohdistuu kaikkiin tuloluokkiin tasapuolisesti. Vain näin voidaan varmistaa, että työssäkäyvät eivät joudu maksamaan suurempaa osuutta verotaakasta kuin suurituloiset.
Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.