Kaikki työttömät ovat laiskoja, nostavat tukia ja kittaavat kaljaa. Siinä on viesti, joka välittyy Iltalehti Plussan artikkelista ”Kalja-Makesta”. “Kalja-Make”:sta uutisointi sai vähemmän yllättäen kansan äänekkään osan vaatimaan etuuksien leikkaamista, mikä lienee ollutkin jutun tarkoitus.
“Make” oli jutun alun perusteella ollut 6 vuotta työttömänä ja ostanut jopa heijastinliivin, jotta näyttäisi siltä, että tekee töitä. Todellisuudessa hän vain joi ja eli luksuselämää tuilla.
Valitettavasti tarina laiskoista, suurilla tuilla elävistä työttömistä on toistunut aiemminkin, etenkin Iltalehden kohdalla. Kun joku hallitus on tekemässä kovia leikkauksia kansalaisilta, tehdään uutisia, joissa korostetaan alussa tai otsikossa vahvasti sitä, että työtön saa rahaa tekemättä mitään. Todellisuudessa nämä sopivaan aikaan julkisuuteen marssitetut kalja-Maket, skeitti-Tatut ja sossu-Juusot eivät kestä tarkempaa tarkastelua ja tuskin ”Makenkaan” tilanne. Artikkeli on vieläpä maksumuurin takana, joten tavalliset lukijat jäävät juuri edellä mainittuihin mielikuviin.
Sosiaalinen media reagoi juuri niin, kuin odottaa saattaa. Leikkauksia vaaditaan kovalla kädellä ja työttömät voi jättää jopa ilman rahaa. Todellisuudessahan työttömällä on valtava määrä velvoitteita, joita pitää tehdä, että saa edes sen muutaman satasen kuukaudessa. Rahat ovat loppu jo kuun puolivälissä ja jatkuvasti pitää olla valmis tekemään hakemuksia ja asioimaan ties missä kuultavana. Se elämä on kuluttavaa, näännyttävää ja syrjäyttävää, eikä suurin osa ole tehnyt sitä valintaa itse.
Työttömien joukossa on toki ”Maken” kaltaisia kaljasieppoja, mutta he ovat marginaalissa, eikä ”Make” kuulosta kuvauksen perusteella ihan täysin työkykyiseltä. Joka tapauksessa Iltalehden tarkoitushakuinen uutisointi luo juuri sen kuvan, mitä hallitus tarvitsee – työttömiltä on ok leikata, koska he ovat laiskoja juoppoja.
Se kuva on kaukana totuudesta ja asiaa oikaistaneen somessa ja eri palstoilla. Sillä ei ole kuitenkaan väliä, koska mielikuvat on jo luotu. Nyt alkaa kepittäminen vaikka se on tutkimusten mukaan huono ratkaisu.
P. S ota myös Instagram seurantaan, jotta saat päivän kovimmat puheenaiheet feediisi!
Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.