Opiskelijoiden köyhyys ja henkinen ahdinko ei näy aina ulospäin

You are currently viewing Opiskelijoiden köyhyys ja henkinen ahdinko ei näy aina ulospäin
Opiskelijoiden köyhyys tai henkinen ahdinko ei aina näy ulkoisesti, eikä opiskelijan tarvitse näyttää kerjäläiseltä ollakseen ahdingossa. Kuva: Pexels.

Persujen historioitsija Teemu Keskisarja piti eduskunnassa harvinaisen törkeän puheen opiskelijoista ja väheksyi heidän ahdinkoaan. Puhe edusti laajemmin hallituksen arvoja ja olematonta ymmärrystä opiskelijan arjesta. Opiskelijoiden köyhyys tai henkinen ahdinko ei aina näy ulkoisesti, eikä opiskelijan tarvitse näyttää kerjäläiseltä ollakseen ahdingossa.

Puheessa ilmeisen juopunut “kansan”edustaja Keskisarja lyhykäisyydessään totesi, että ei opiskelijoilla mene huonosti, kun heillä on hienoja vaatteita, hajusteita ja rakennekynsiä. Opiskelijat voivat parantaa tilannettaan menemällä töihin.

Opiskelijan ei tarvitse näyttää ryysyläiseltä ollakseen köyhä tai henkisesti ahdingossa. Opiskelijalla voi olla hienot vaatteet ja opiskelija voi käydä pari kertaa vuodessa kampaajalla. Samalla voi olla nälkä. Toisella taas on lahjaksi saadut vaatteet. Tilillä ei ole kuin velkoja. Ihmisen hyvinvointi ei näy päälle päin ja opiskelija on voinut olla jo vuoden ajan jonossa terapiaan.

Mainos

Lue myös: Orpon hallituksen leikkaukset opiskelijoilta ovat juhlapuheiden vastaisia

Työtä ei ole kaikille ja jaksaminenkaan ei riitä. Moni tekee yli 40-tuntisia viikkoja luentoineen ja tehtävineen päivineen. Sitten pitäs vielä mennä töihin? Eikä meneminen ole tosiaan helppoa. Jaksaminen ei aina riitä eikä paikkoja ole. Tai aikaa. Tuskin moni duunarikaan tekisi 60-tuntista viikkoa tullakseen toimeen.

Mielenterveysongelmat koskettavat jopa puolia opiskelijoista ja lainataakka on valtava. Enää ei töitäkään saa automaattisesti ja loppuelämäksi. Toimeentulotuen heikentäminen tarkoittaa opintojen keskeyttämisiä, venymistä ja monelle vuosien pahoinvointia. Se ei ole fiksua eikä oikeudenmukaista.

Lue myös: Leikkauspolitiikka lisää mielenterveysperusteisia kustannuksia

Keskisarjan puhe kuitenkin ilmentää laajemmin hallituksen arvoja. Ymmärrys sosiaaliturvaa kohtaan on nollissa, empatiakykyä ja talousosaamista on jopa vähemmän. Ihmisten tulisi olla kiitollisia, että he saavat alle riittävän tason verran toimeentuloa eikä heitä (vielä) laiteta työskentelemään etuusrahojensa eteen.

Opiskelijat eivät kaipaa keppiä, vaan porkkanaa. Hallitus ei sitä tule ymmärtämään. Opiskelijoiden köyhyys ja mielenterveyden ongelmat voidaan korjata ainoastaan riittävällä toimeentulolla ja avunsaannilla.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.